Hírek

Elérhetőségek

TOP_PLUSZ-2.1.1-21-KO1-2022-00004


Kedvezményezett neve: Pilismarót Község Önkormányzata
Fejlesztés tárgya: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-KO1-2022-00004 - Energetikai korszerűsítés Pilismaróton
Szerződött támogatás összege: 119 999 999 Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.12.31.

 

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A tervezett fejlesztés Pilismarót Község Önkormányzatának 100%-os tulajdonában lévő Nyírő Csaba Sportcsarnok épületében valósul meg, melynek helyszíne: 2028 Pilismarót, Sport Telep, hrsz.: 1066. 

A Nyírő Csaba Sportcsarnok alapterülete 1 234,2 m2 és 1996-ban épült. Az épület energetikai minőség szerinti besorolás: DD, mely a beruházás megvalósításával CC-re javul.

 Az épület fenntartási költsége jelenleg igen magas, amit a homlokzat, a padlásfödém, a tető hőszigetelés hiánya, és a korszerűtlen nyílászárók okoznak. Az épületekben tartózkodók és dolgozók komfortérzete rossz. 

Az energetikai felmérésbe bevont szakember javaslata alapján a fenti problémák kiküszöbölésére az alábbi intézkedések megtétele szükséges: 

  • homlokzat utólagos szigetelése: 12 cm vastag grafitos EPS szigetelés;

  • padlásfödém utólagos szigetelése: 10 cm vastag lépésálló EPS szigetelés;

  • tető utólagos hőszigetelése: 10 cm vastag kőzetgyapot szigetelés;

  • nyílászárók cseréje: 4:-16-4-16-:4 argongázas üvegezésű (Ug=0,6 W/m2K), 4-5 kamrás, műanyag keretű nyílászárók beépítése;

A Felhívás alapján az épület esetében a következő tevékenységek megvalósítása tervezett:

2.1.1. 1. Épületek energiahatékonyság-központú fejlesztése külső határoló szerkezeteik korszerűsítése által: homlokzat utólagos szigetelése; padlásfödém utólagos szigetelése; tető utólagos szigetelése; nyílászárók cseréje.

Az energetikai hatékonyság fokozása hozzájárul az energiaellátás biztonságának növeléséhez, az energiaimport-függőség mérsékléséhez. A fosszilis energiafelhasználás csökkentésével hozzájárulunk a környezeti ártalmak csökkentéséhez, ezzel pedig az ország nemzetközi kötelezettségvállalásának teljesítéséhez. A korszerűsítéssel példát szeretnénk mutatni a helyi lakosságnak, a környező települések önkormányzatainak, a környező épületek tulajdonosainak, üzemeltetőinek a környezetterhelés csökkentésére vonatkozóan.