Hírek

Elérhetőségek

Épületenergetikai fejlesztések Pilismaróton

ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSEK PILISMARÓTON

Pilismarót Község Önkormányzata a TOP-3.2.1- 15-KO1- 2016-00034 számú pályázaton 139 859 361 forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésre. A támogatás mértéke 100%.

ERFA_0.jpg

 

A projekt az önkormányzat két intézményét, a Nyírő Csaba Községi Sportcsarnokot és a Mesevár Óvodát érinti. A fejlesztéssel az önkormányzat célja az energiahatékonyság növelése és a környezeti ártalmak csökkentése.

A Nyírő Csaba Sportcsarnokban fűtéskorszerűsítési munkák keretében a kazánházában lévő nyílt égésterű gázkazánok elbontásra kerülnek. Helyettük 2db korszerű, kondenzációs kazán kerül felszerelésre. A jelenlegi hőleadók szelepeit termosztatikus radiátorszelepekre cserélik. A tornaterembe felszerelésre kerül 2db sugárzó füstgázhasznosítóval.

A pályázati támogatás jelentős hányada a Mesevár Óvoda felújítását szolgálja. Az épület energiafelhasználásának csökkentése céljából a következő munkálatok kerülnek elvégzésre:

  • A fűtésrendszer korszerűsítése – a jelenlegi hőleadó szelep cseréje termosztatikus szelepekre továbbá az új, fűtésre és hűtésre alkalmas hőszivattyúrendszer kialakítása
  • A jelenlegi nyílászárók cseréje háromrétegű üveggel ellátott korszerű nyílászárókra
  • A homlokzatok arány és osztásrendszerének megőrzése mellett a homlokzat és zárófödémek hőszigetelése
  • Azbesztmentesítés és ennek keretében történő tetőhéjalás csere.
  • Az épület tetején 76db napelemből álló 19,76kWp/20kVA napelemes háztartási méretű kiserőmű rendszer létesítése
  • Az épület akadálymentesítése

A felújítási munkák 2018. november 12-én befejeződtek, december 17-én megtörtént a korszerűsített intézmények ünnepélyes átadása.

A fejlesztés eredményeként elérhető primer energiamegtakarítás 208,592 MWh. A jelenlegi, évi átlagos 10.240.000 Ft-os földgázra és villamos energiára fordított költségek a fejlesztés eredményeként 6.121.000 Ft-ra csökkennek. A megújuló energiafelhasználás 193 MWh-val, növekszik. Az üvegházhatást okozó gázok csökkenésének mértéke 64,04 t CO2 egyenérték, a megújuló energiaforrások termelési kapacitása pedig 0,044 MW-tal növekszik.

A beruházás szemléletformáló hatásaként említhető, hogy a napelemes és hőszivattyús rendszeralkalmazásokkal egy ingatlan energiaigénye valóban szinte zéró értékre csökkenthető, amely a település lakosságának példaként is szolgálhat.

 

Ovi1.jpg

 

Ovi2.jpg Ovi3.jpg
Ovi1 Ovi2
Ovi3 ljvgl

Ovi5

spori1

 

spori2

 

spori3

 

   

 

Csatolmány(ok):