Hírek

Elérhetőségek

Egy fakivágás margójára

EGY FAKIVÁGÁS MARGÓJÁRA!

Kedves Pilismaróti lakosok!

A Dunaparti nyárfák-fűzfák környezetünk meghatározó részei. Azonban, a túlkoros és túlméretes – puhafák esetében – szépkorúnak számító faegyedek döntő többsége mára közvetlen veszélyforrást jelentenek az itt lakók és nyaralók forgalmára, életére. A 35-40 méteres magas, nyurga lombkorona a fák közvetlen szomszédságában lévő épületeket, építményeket és annak lakóit is folyamatosan veszélyezteti.

A Camping területén fokozottan fennállnak ennek veszélyei, hiszen egy-egy hétvégén és szezonban több ezren megfordulnak a fák alatt.

A fák állapotfelmérésére, ennek ismeretében a beavatkozás mértékének megállapítására a szakma elismert szakértőjét kértük fel. 

A szakértői anyag sajnos igazolta aggályainkat. A fák egészségi állapota folyamatosan romlik. Erre utalnak a kéregelhalási jelek, illetve a lombkoronából lefelé induló gombafolyásokkal kísért korhadási folyamatok. A gyakorta 15-20 méter hosszúságot is elérő ágakon szélnyomás hatására óriási erők ébrednek, melynek a fa ágai már nem tudnak ellenállni, a lehasadás, törés, leszakadás kockázata igen nagy és bármikor bekövetkezik, bekövetkezhet. Ez a kockázat a lombosodás előre haladtával fokozottan nő.

Tavaly nyáron és ősszel ebből kifolyólag konkrét károkozások is történtek intő jelként. A Katasztrófavédelmi Kirendeltségen is történt az ügyben lakossági bejelentés.

A szakértői vélemény a potenciális veszélyhelyzet megszüntetése érdekében a csonkolást és a beteg fák kivágását írja elő. Azt is látni kell, az idős nyárfák tulajdonsága, hogy kívül egészségesnek tűnnek, de belül korhadtak. Egyébként ezek a szöszölős kanadai nyárfák voltak.

A szakértői véleményben leírtak ismeretében és a szemmel, laikusként is érzékelhető veszélyre tekintettel az önkormányzat nem tudja felvállalni a károkozás bármikor bekövetkező jövőbeni kockázatát.

Ezért a Camping bérlőjének engedélyt adott 833-2/2021 számú határozatban a fák szakszerű csonkolására, saját költségén, szakkivitelezővel elvégeztetve a munkálatokat

Saját költségvetéséből pedig forrást biztosított új NEM tájidegen fák Pl: kocsányostölgy telepítésére. Melyek ültetése már el is kezdődött.

Még egy örömhír, hogy a sportpálya körül is megtörténtek az első fa ültetések.

Biztosíthatjuk a lakosságot, hogy a munkálatokat követően– a közvetlen balesetveszélyes állapot megszüntetésén túl – a településképet pozitívan befolyásoló megoldás fog születni már rövid távon is.

Tisztelettel:

Együd Bertalan
Jegyző