Hírek

Elérhetőségek

Dr. Lengyel Árpád emlékére

dr. Lengyel Árpád

Carpathia és Titanic. Pilismarót, New York és Fiume. Az Atlanti- óceán és a Duna. 1912. április 15-e és 2023. augusztus 18-a. Ezen szavak, helyszínek és időpontok között egy nagybetűs ember az, aki kapcsolatot teremt, az Ő élete és munkássága előtt tisztelegve gyűltünk itt össze.

Azt gondolom, hogy sokunknak meghatározó emléke az a pillanat, amikor megismertük a történelem egyik legismertebb katasztrófájának az eseményeit. Felmerülhet a kérdés, hogy miért csigázza fel az emberek érdeklődését egy hajónak a katasztrófája? A válasz talán a misztikumban is rejlik. Miként az is misztikus történet, hogy az emlékműnél állva gondolatainkban az események színhelyén vagyunk. Azon a helyszínen, ahogy  a Talmud mondja:

"Aki egy életet megment, az egész világot menti meg".

Dr. Lengyel Árpád megtette. Több mint 700 új világ teremtésében töltött be meghatározó szerepet, ebben az új világban örökké élt  a hála, amit a túlélők nemcsak az Istenük, hanem egy pilismaróti orvos iránt is éreztek.

Mi, mint ezeknek a világoknak szellemi örökösei kötelességünknek éreztük, hogy egy emlékmű létrehozásával és posztumus díszpolgári cím adományozásával tisztelegjünk falunk szülötte előtt.

 

dr. Lengyel Árpád