Hírek

Elérhetőségek

7/2002. (VIII. 26) ÖKT rendelet a közművelődésről

Pilismarót Község Önkormányzatának képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény (továbbiakban: Tv.) 77. §-a és a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LCV. Törvény 16. §. (1) bekezdésben biztosított jog alapján a következő rendeletet alkotja:

1. §.

Pilismarót Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tekinti. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

A rendelet célja

(1) A rendelet célja, hogy a Pilismarót község polgárainak érdekeit szem előtt tartva – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának feltételeit és mértékét.

(2) A kulturális élethez kötődő további önkormányzati célok:

a.) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,
b.) a település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése, a helyi értékek védelmének erősítése,
c.) az etnikai, a kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása, a kisebbségek hagyományainak gondozása, fejlesztése,
d.) az ifjúság, kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése, az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása, az életkori csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítása,
e.) a település, a régió természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele,
f.) találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése,
g.) jó kapcsolat fenntartása a testvértelepülés(ek) kulturális intézményeivel, civil szervezeteivel.

Rendelet hatálya

2. §.

Kiterjed:

  • Pilismarót község lakosságára,
  • Közművelődési megállapodás résztvevőire,
  • Képviselő-testület és szerveire,
  • Az önkormányzat közművelődési intézményeire és azok alkalmazottaira,
  • Közművelődési feladatokat ellátó szervekre.

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái

3. §.

(1)  A község minden állampolgárának joga, hogy

a) megismerje a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbség önismerete formálásában, valamint  - a rendelkezésre álló eszközök útján – ezen értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze.

b) igénybe vegye a közművelődési intézmények nyújtotta szolgáltatásokat,

c) műveltségének gyarapítása, s hogy kulturális jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon létre, s külön jogszabályok szerint szervezetet alapítson és működtessen.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete, illetve Egészségügyi, Szociális, Kulturális, Oktatási és Sport Bizottsága útján gondoskodik a község közművelődési feladatainak koordinálásáról.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

4. §.

(1) Pilismarót Község Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatásával a következő feladatokat határozza meg:

a.) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

Pl.:

  • ünnepségek szervezése,
  • vetélkedők szervezése, lebonyolítása,
  • óvodás, iskolás (tánc- és színi) csoportok szereplése ünnepségeken,
  • helyi újság szerkesztése.

b.) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, megértése, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozás,

Pl.:

  • előadó estek, koncertek, hangversenyek, kiállítások megszervezése,
  • művészeti baráti körök létrehozása.

c.) Az ismeretterjesztő, az amatőr alkotó, művelő közösségek tevékenységének támogatása,

d.) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

Pl.:

  • civil közösségek segítése, egyesületek összefogása,
  • az időskorú népesség (nyugdíjas klub) közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása,
  • civil közösségek közismertségének elősegítése, a különböző rétegek tevékenységeinek támogatása,

e.) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása:

Pl.:

A közművelődési intézményben a polgárok tájékozódásához, közösség művelődéséhez, alkotó tevékenységének elősegítéséhez és kikapcsolódásához, a célnak megfelelő esztétikus, célszerű környezet és infrastruktúra.

f.) Könyvtári feladatok:

Pl.:

  • az állomány tükrözze az időszerű események és a társadalom fejlődését,
  • kiemelt feladat legyen, hogy őrizze, folyamatosan gyarapítsa, gondozza, tárja fel a Pilismarót és környékére vonatkozó helytörténeti dokumentumokat,
  • szolgáltatásait úgy nyújtsa, hogy ezekhez korra, nemre, vallásra, nyelvre, vagy társadalmi állásra való tekintet nélkül mindenki egyelően hozzájusson,
  • az olvasási készség az ismeretek és információk kulcsa. Ezért a gyermekek legkisebb koruktól kapjanak ösztönzést olvasási készségük fejlesztésére, részükre nyújtott külön szolgáltatásokkal

(pl.: csoportos foglalkozások).

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

5. §.

 (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait elláthatja:

  • közművelődési megállapodás megkötésével,
  • közművelődési feladatokat ellátó szervezetek támogatásával,
  • közművelődési intézmény fenntartásával.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatait a Művelődési ház és a könyvtár keretében látja el, alapító okiratában foglaltak szerint.

A közművelődési megállapodás megkötésének feltételei

6. §.

(1)   Az 1997. évi CX. Tv. 79. §. (1) bekezdése alapján:

"A települési önkormányzat az önkormányzati rendeletében meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására az e törvény követelményeinek megfelelő jogi személlyel, magánszeméllyel közművelődési megállapodást kötnek.”

(2) A közművelődési megállapodás kötelező tartalmát a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

7. §.

Az esetleges új megállapodások megkötésére a község költségvetéséről szóló rendelet felfogadását követő 30 napon belül az előző év tapasztalatinak figyelembe vételével kerül sor határozott vagy határozatlan időre. A képviselő-testület a rendelet 1. számú melléklete szerinti tartalommal köt szerződést, melyet a polgármester aláírásával érvényesít.

8. §.

Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:

a.)    a község oktatási intézményeivel:

  • Óvodával,
  • Iskolával,

b.) a községi székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel:

  • Együtt Pilismarótért Egyesülettel,
  • Pilismaróti Baráti Körrel.

c.) a községi székhelyű, kulturális tevékenységet is végző társaságokkal, vállalkozókkal.
d.) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,
e.)  az egyházzal,
f.)  közművelődési feladatvégzést vállaló magányszemélyekkel
g.) hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

9. §.

(1) A közművelődési tevékenységek az éves munkatervben szerepelnek.

(2) A törvény és e által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(3) A közművelődési megállapodásban részt vevők a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről a képviselő-testület munkatervében meghatározottak beszámolnak.

(4)   A képviselő-testület évente tárgyalja a közművelődési munkatervet.

A közművelődési feladatok finanszírozása

10. §.

(1) Az önkormányzat a rendeletben meghatározott feladatait a költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, önkormányzat saját bevételei, valamint az elkülönített állami pénzalapból és a különböző alapítványokból, közművelődési alaptól pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból – a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz – a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletben határozza meg.

(3) Az önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

a) az intézmény üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételek megteremtésének, az épület működőképességének, korszerűsítésének költségei, az éves költségvetési tervben meghatározottak szerint.

b) az intézmény alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti személyi kiadások, ezen belül alapilletmények, kötelező pótlékok, költségtérítési pótlékok fedezetét, továbbá a személyi juttatások járulékait.

Közművelődési tevékenység eseti támogatás

11. §.

(1) Az önkormányzat e rendeletében meghatározott feladatait, vagy egyéb kulturális feladatokat ellátó jogi személyeket, jogi személyiséggel nem rendelkező egyesületeket, civil szerveződéseket és magánszemélyeket kérelem útján közművelődési céllal pénzügyi támogatásban is részesíti.

(2) Az e rendelet alapján támogatásban részesülők a támogatást nyújtó önkormányzatnak be- illetve elszámolási kötelezettséggel tartoznak a támogatás szakmai és pénzügyi felhasználásáról.

(3) Az intézmény az önkormányzattól kapott eseti támogatásból fennmaradó pénzmaradványát a képviselő-testület jóváhagyást követően használhatja fel.

(4) A támogatás elbírálásban ki kell kérni az Egészségügyi, Szociális, Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság javaslatát is.

Az önkormányzati intézményben alkalmazott(ak) foglalkoztatásával

kapcsolatos szabályok

12. §.

(1) Az önkormányzati fenntartású közművelődési intézményekben alkalmazottak foglalkoztatásával kapcsolatban a tv-ben és a mindenkori hatályos jogszabályok az irányadók

Hatályba léptetés

 13. §.

 A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

 

 

Benkovics László sk. polgármester                                                   Nagyné Balázs Márta sk.  jegyző