Hírek

Elérhetőségek

3/2018. (III.14.) önkormányzati rendelet a településkép védelméről

Pilismarót Község Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. és 7. pontjaiban és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 29.§ (3) bekezdése, valamint az 57.§ (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményeiről szóló a 314/2012 (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Eljr.) 43/A § szerint eljárva az állami főépítész hatáskörében eljáró Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága Nemzetközi és Világörökségi Osztálya, a Tatabányai Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló önkormányzati rendelet szerinti partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

 

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

 1. A rendelet alkalmazási köre, hatálya
1. §

 A helyi településképi rendelet célja Pilismarót község épített és természeti környezetének megőrzése érdekében a helyi építészeti értékvédelemmel, a településképi követelményekkel és a településkép-érvényesítési eszközökkel kapcsolatos szabályok megállapítása.

 2. Értelmező rendelkezések
2. §

E rendelet alkalmazásában:

a)      Helyi védett terület: az önkormányzat által védetté nyilvánított utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód és kötelező építési vonal.

b)      Helyi egyedi védett épület, építmény: az önkormányzat által védetté nyilvánított olyan épület, építmény, amely a hagyományos településkép megőrzése céljából, továbbá építészeti, településtörténeti, helytörténeti, régészeti, művészeti, vagy műszaki-ipari szempontból jelentős alkotás. A védett épület, építmény fogalmába beletartozik annak minden alkotórésze – ideértve a kiegészítő, illetve külső és belső díszítő elemeket. A rendelet alkalmazása szempontjából védettnek minősül az a telek, annak használati módja is, amelyen a védett épület, építmény áll.

c)      Helyi védett műtárgy: az önkormányzat által védetté nyilvánított műszaki alkotás, műtárgy – különösen emlékmű, szobor, síremlék (sírkő), utcabútorzat, díszkút, kerítés.

d)      Helyi védett növényzet: az önkormányzat által védetté nyilvánított olyan növényzet, amely fajtájánál, koránál, helyzeténél, látványánál vagy valamilyen eseményhez-kötődésénél fogva védelemre érdemes.

e)      Utcaképi védelem: a jelölt utcaszakaszok épületeinek beépítési módját, az épületek építészeti arculatának, tömegének, jellemző paramétereinek megőrzését jelenti.

f)       Utcabútor: az utasváró, a közművelődési célú hirdetőfelület és információs vagy más célú berendezés a 104/2017.(IV.28.) Korm. rendelet szerinti értelemben.

g)      Vázlatterv: a megértéshez szükséges műszaki tervdokumentáció, amely minden esetben megegyezik az eljárás által előírt műszaki tartalommal, azzal a különbséggel, hogy a tervek kidolgozottsága elsősorban a koncepcióra, beépítésre, tömegformálásra, a településképi szempontból meghatározó részek esetében legyen teljes.

 

II. fejezet

 HELYI ÉRTÉKVÉDELEM

3. Helyi védett értékek
3. §

(1) A helyi értékvédelem feladata a helyi különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, településképi, táji, építészeti, néprajzi, településtörténeti, régészeti, művészeti, műszaki-ipari, természeti, esztétikai szempontból védelemre érdemes védett terület és egyedi védett értékek 1. melléklet szerinti körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, megőrzése, megőriztetése és a lakossággal való megismertetése, valamint a védett értékek károsodásának megelőzése, fenntartásuk, illetve megújulásuk elősegítése.

(2) A helyi védettség alá helyezésről, annak megszűnéséről a Képviselő-testület jelen rendelet módosításával dönt. A védetté nyilvánításhoz, annak megszüntetéséhez az Eljr. 23/B. § (1)-(2) szerint történik a 3. melléklet szerinti tartalommal indított eljárás folyamán.

(3) A védettség megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha

a)      a védetté nyilvánított helyi érték megsemmisül,

b)      a védett terület, illetve érték, a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elveszítette,

c)      a védelem tárgya a védelemmel összefüggő szakmai ismérveknek már nem felel meg,

d)      a védett érték magasabb (műemléki) védettséget kap.

(4) A helyi védettség alá helyezést, annak megszüntetését bármely természetes vagy jogi személy, írásban a polgármesternél kezdeményezheti, mely kezdeményezésnek tartalmaznia kell

a)      a védendő érték megnevezését, szükség esetén a körülhatárolását;

b)      pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület-, illetve telekrész);

c)      a védendő érték rövid leírását (ha lehetséges, dokumentálását, fotók);

d)      a kezdeményezés indoklását.

(5) A helyi védettség alá helyezési, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról 8 napon belül értesíteni kell:

a) az érintett ingatlan tulajdonosát, haszonélvezőjét és használóját,

b) az értékvédelemmel érintett bejegyzett helyi lakossági szervezeteket (alapítványok, egyesületek),

c) a kezdeményezőt.

A kezdeményezéssel kapcsolatban az érdekeltek 30 napon belül írásban észrevételt tehetnek. A védettséggel kapcsolatos javaslatot – az erről szóló döntést megelőzően – a helyben szokásos módon 30 napra közhírré kell tenni. A közhírrététel időtartama alatt a javaslat és az értékvizsgálat megtekintését bárki számára biztosítani kell.

(6) A helyi védettség elrendelésétől és megszüntetéséről értesíteni kell:

a) az ingatlan tulajdonosát, haszonélvezőjét, használóját,

b) a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatal Földügyi Osztályát,

c) az illetékes építésügyi hatóságot,

d) az érdekelt közműveket,

e) a kezdeményezőt,

(7) A helyi védettség alá helyezett értékekről nyilvántartást kell vezetni, melyet közzé kell tenni az önkormányzat honlapján. A nyilvántartás az Eljr. 23/D. § szerinti tartalmon túl tartalmazza:

a) a védelem elrendelésére vonatkozó képviselő-testületi döntés előterjesztését és a döntésről szóló másolatot,

b) fotókat;

c) és a védett értéket érintő beavatkozásokat, hatósági intézkedéseket.

 Helyi egyedi védett épületekre vonatkozó előírások
5. §

(1) A helyi védelemben részesített épületek korszerűsíthetők, (bővíthetők), funkciójuk megváltozhat, ezzel azonban védettségre okot adó értékeik nem csökkenthetők és a védett érték létét, állagát nem veszélyeztetheti vagy azt értékvédelmi szempontból károsan nem befolyásolhatja. A helyi védelem alatt álló épület, illetve építmény nem bontható el.

(2) A védett épületeket hagyományos építészeti tömegükben, tetőformájukban kell megtartani, érintetlenül hagyva az értéket képező homlokzati nyílásrendet és a nyílások osztását, megőrizve az eredeti homlokzati tagozatokat és a homlokzat egységes színezését.

(3) A védett épület belső korszerűsítését, átalakítását, esetleg bővítését a védettség nem akadályozza, sőt, a védelem érdekében elő kell segíteni ezen épületek mai igényeknek megfelelő használatát. A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.

(4) A védett épületet úgy lehet bővíteni, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve a legkisebb kárt szenvedje és a tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen.

(5) A védett épületen/építményen semmilyen gépészeti berendezés, tetőfelépítmény, égéstermék-kivezető szerkezet közterületről is látható egysége és kivezetése a környezetébe nem illeszkedő, esetleg zavaró módon nem helyezhető el.

(6) A helyi védett épületen tetőtérbeépítés vagy emeletráépítés csak akkor alkalmazható, ha ezt az illeszkedés szabályai lehetővé teszik, és ha a homlokzati értékek megőrizhetőek.

6. §

(1) Helyi védelem alatt álló szobor, szoborcsoport, emlékmű elemeinek esetleges cseréje, illetve hiányzó elemeinek pótlása során törekedni kell az egységes tömeghatás elérésére és az eredeti anyaghasználatra. A szobrok, emlékművek, kőkeresztek javítását, felújítását, tisztítását megfelelő szakképzettséggel rendelkező szakemberrel kell elvégeztetni.

(2) A védett értékek jó karbantartása, állapotuk megóvása a tulajdonos kötelezettsége. A tulajdonos kötelezettsége kiterjed a védelem alá helyezett érték minden alkotóelemére és részletére, függetlenül attól, hogy azok a rendeltetésszerű használathoz szükségesek-e vagy sem. A védett értékek megfelelő fenntartását és megőrzését elsősorban a rendeltetésüknek megfelelő használattal kell biztosítani.

(3) Az építészeti értékek szemléletformáló szerepének érvényesülése, a települési azonosságtudat fejlesztése érdekében a védett értékeknek és a velük kapcsolatos ismereteknek a helyi oktatásban és közművelődésben helyet kell kapniuk.

4. Helyi védett területre vonatkozó előírások
7. §

(1) A helyi védett terület hagyományőrző építészeti karaktervédelme érdekében a beépítés hagyományos jellegzetességeit viszonylag egységesen megőrző településrészek, utcák hangulatának, építészeti értékeinek megőrzése, valamint - folyamatos átépítések során megvalósítható - még egységesebb, összefüggő utcaképi megjelenés miatt kerül bevezetésre.

(2) A helyi védett területen az épületek csak oldalhatáron állóan (legfeljebb az oldalhatártól 1 méterre), a meghatározó építészeti jellegzetességeit a helyi védelem alatt álló épületeket alapul véve kell meghatározni. Törekedni kell a hagyományos építőanyagok használatára, a magastetős (35-45 tetőhajlásszög) kialakítás ajánlott, a nyílászárók és egyéb homlokzati elemek a népi építészet formavilágát, arányait kövessék.

(3) A településkép védelme érdekében az építési tevékenységgel érintett építmény építőanyagaként a helyi védelemmel össze nem egyeztethető anyaghasználat nem megengedett, különösen:

a) hullámpala,

b) bitumenes lemezfedés,

c) műanyag hullámlemez,

d) fém cserepeslemez,

e) bitumenes hullámlemez.

(4) A tetőhéjazat cseréje a meglévő cserépfedéshez hasonló kinézetű, és azonos anyagú épületszerkezettel megengedett; meglévő palafedés cseréje, felújítása esetén a meglévővel azonos anyagú, méretű, színű fedésre kell törekedni. A héjazat cseréje esetén egy tetőfelületen csak egyféle fedés helyezhető el.

(5) A nyílászárók szerkezeti átalakítása, vagy cseréje esetén törekedni kell a meglévővel azonos anyagú, kiosztású, méretű, formájú, tagolású, színű nyílászárók elhelyezésére.

(6) Tájképvédelmi területen és erdőben az épületek és épületrészek homlokzata természetes anyagú (kő, fa, fém, tégla, sima vakolt felület stb.), vagy a természetes anyagok megjelenésével azonos, ahhoz közeli tónusú színnel és felületképzéssel készülhet.

(7) A tájba illesztést látványtervvel kell igazolni. A látványtervben meg kell jelennie a környező terepalakulatoknak. A látvány feltárulást a fő feltáró útvonalakról is igazolni kell. A kilátás és a rálátás szempontjait egyaránt vizsgálni kell.

(8) Helyi védett területen a villamos közép- és kisfeszültségű, valamint közvilágítási hálózatok és távközlési hálózat létesítésekor, illetve rekonstrukciójakor földkábelen, vagy alépítménybe helyezve föld alatt vezetve kell építeni.

A településképi és értékvédelmi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer
8. §

(1) Az Önkormányzat a jelen rendelet 1. mellékletében szereplő építmények, azok közvetlen környezete felújítása, helyreállítása érdekében végzett munkák megvalósulását a „Pilismaróti Építészeti Értékvédelmi Támogatás”-ból (a továbbiakban: Támogatás) segítheti.

(2) A Támogatás előirányzatát az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(3) A Támogatást pályázat útján lehet igénybe venni.

(4) A pályázatot évente egyszer, az éves költségvetés jóváhagyását követően a Képviselő-testület írja ki. A pályázat tartalmára vonatkozó részletes feltételeket a pályázati kiírás tartalmazza.

(5) A beérkezett pályázatokat a Képviselő-testület bírálja el.

(6) A pályázat alapján vissza nem térítendő és visszatérítendő kamatmentes támogatás nyerhető el.

(7) A támogatást elnyert pályázókkal a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a polgármester megállapodást köt.

(8) A megállapodás tartalmazza a megítélt pénzösszeg felhasználásának módját, határidejét, feltételeit, az ellenőrzés szabályait.

III. fejezet

 TELEPÜLÉSKÉPVÉDELEM

5. A településképi meghatározó területekre vonatkozó követelmények
9. §

(1) Az épületek színezése során pasztellszínek kerüljenek alkalmazásra azzal, hogy rikító színek nem alkalmazhatók.

(2) Előkertben az utcavonalon kerítés legfeljebb 2 m magasságig építhető.

(3) Épület homlokzatát felújítani, átalakítani csak a teljes épülethomlokzatra kiterjedően és annak eredeti formavilágának megfelelően szabad. A földszinten portál kialakítás, átalakítás csak az épület teljes földszintjére kiterjedő, egységes megformálással lehetséges.

(4) Égéstermék utcai homlokzaton történő kivezetése nem engedhető meg.

(5) Pilismarót közigazgatási területén két vagy többszintes tetőterű épület nem létesíthető.

(6) Gazdasági területen szabadtéri parkoló kertészeti kialakításánál minimálisan 4 parkolóállásonként 1 db nagy lombkoronájú fa telepítése kötelező.

(7) A mezőgazdasági területen kizárólag a helyi építési hagyományoknak megfelelő, tájba illő épületek, építmények építhetők.

Növényzet
10. §

(1) Az új és a meglévő utcák fasorait, illetve azok pótlását a gyorsan öregedő, szemetelő vagy allergiakeltő pollenű, termésű fafajok (pl. nyárak) kivételével előnyben kell részesíteni a levegőszennyezést tűrő fajokat. Az épületek, építmények környezetének rendezése során, ahol fásítani kell, az kizárólag tájba illő, nem invázív, őshonos növényekkel történhet a 7. mellékletben ajánlott fajtákkal, a 2. mellékletben szereplő növények telepítése tilos.

(2) A szomszéd telkének határától - figyelemmel az adott faj, fajta tulajdonságaira, növekedési jellemzőire, szakszerű kezelésére

a) a 2 méter magasságig nevelt cserjét, illetve sövényt legalább 1 méterre;

b) a 3 méter magasságig nevelt cserjét, illetve sövényt legalább 1,5 méterre;

c) fát a növekedési jellemzőitől függően

ca) alacsony termetű, gyenge növekedésű, legfeljebb 6 m magasságig nevelt fák esetében legalább 2 m-re –

cb) közepes termetű, legfeljebb 12 m magasságig nevelt fák esetében legalább 3 m-re;

cc) magas termetű terebélyes fák (pl.: diófa) esetében legalább 6 méterre kell ültetni.

d) a 3 méternél magasabbra nevelt sövényt a szomszéd telkének határától 1,5 méter és 3 méter között csak a szomszédos ingatlan tulajdonosai írásbeli hozzájárulásával lehet telepíteni.

e) Magánterületen javasolt az alábbi ültetési távolságokat kell betartani:

ea) 1,5 méternél alacsonyabb sövény, bokor az épülettől 2,0 méterre ültethető;

eb) 1,5 méternél magasabb sövény, bokor és 4,0 méternél alacsonyabb fa épülettől 3,0 méterre ültethető;

ec) egyéb fa (diófa és magasra növő, terebélyes fák kivételével) épülettől 4,0 méterre ültethető;

ed) diófa épülettől 7,0 méterre ültethető.

(3) A szomszéd telek kerítése vagy a telekhatáron lévő épület fala csak a szomszédos ingatlan tulajdonosainak – az esetleges feltételeket is tartalmazó – írásbeli hozzájárulásával futtatható be kúszónövénnyel.

(4) A kerítés nélküli telekhatárra kerítésként funkcionáló sövényt ültetni csak a szomszédos ingatlan tulajdonosainak írásbeli hozzájárulásával lehet. Az ilyen sövényt az érintett telkek tulajdonosai vagy használói közösen kötelesek gondozni, illetve úgy metszeni, hogy annak magassága a 2,5 métert ne haladja meg.

6. Reklámokra, cégérekre vonatkozó előírások
11. §

(1) Cégérek, cégtáblák és cégfeliratok

a) csak homlokzati felületen vagy arra merőlegesen helyezhetőek el, az épület építészeti részletképzésével, színezésével, építészeti hangsúlyaival összhangban;

b) kiterjedésük egyenként nem haladhatja meg az 1,0 m²-t, és összességében nem lehet nagyobb, mint a homlokzat 5%-a;

c) épületek homlokzatain épületdíszítő tagozatot nem takarhatnak;

d) vállalkozásonként az épület utcai homlokzatán 1 db cégér, cégtábla, cégfelirat és címtábla helyezhető el.  

(2) Az épületek homlokzatfelületein csak áttört és vonalszerű fényfelirat helyezhető el. Kápráztatást, vakítást, zavaró fényhatást okozó világítást, valamint LED futófényt elhelyezni nem lehet. Az önálló világító betűkkel megvalósuló cégér kialakításánál a kábeleket a falon belül, vagy takartan kell vezetni.

(3) Az épülethomlokzat részét képező kirakatportálok, nyílászárók üvegezésére kívülről, vagy belülről elhelyezett fóliadekoráció, reklám mérete nem haladhatja meg az adott portálfelület méretének 20%-át.

(4) Cégér, cégtábla, házszám, postaláda csak az épület architektúrájához, formavilágához illeszkedő módon és igényes kivitelben helyezhető el. A közterületen önállóan elhelyezett utcanév táblákat, valamint a falra szerelt utcanév táblákat egységes formában kell elhelyezni.

(5) Tilos az épület homlokzatát árubemutatás céljából igénybe venni vagy annak 4 m2-nél nagyobb felületét eltakarni. A homlokzat takarásának minősül a kinyitható ajtószárnyakon, ablakszárnyakon, azokra szerelt rácson történő árubemutatás vagy reklámcélú igénybevétel is.

7. Egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó előírások
12. §

(1) A település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére elsősorban alkalmas területek a mezőgazdasági besorolású területek.

(2) Pilismarót község teljes közigazgatási területén a közművezetékek, járulékos közműlétesítmények elhelyezésénél a településképi megjelenítésre, esztétikai követelmények betartására is figyelemmel kell lenni, minden esetben kötelező a településképi véleményezés.

(3) A település hosszú távú arculatformálását meghatározó csapadékvíz- és belvízrendezési szerint a csapadékvíz elvezetésénél a nyílt árokrendszerű felszíni vízelvezetés korszerűsítésére kell törekedni kell, ezért javasolt az utak korszerűsítése alkalmával zárt csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítése. Hosszabb távon nyílt árkos csapadékvíz-elvezetési rendszer csak szilárd burkolat nélküli, illetve beépítésre nem szánt területen javasolt fenntartani.

(4) Településképi szempontból új nagy-, közép-, kisfeszültségű, valamint közvilágítási-, villamosenergia-ellátási hálózatot építeni, meglévő hálózat rekonstrukcióját engedélyezni

a) burkolt utakkal rendelkező területeken, új beépítésre szánt területen, illetve utak szilárd burkolatának kiépítésekor földkábeles elhelyezéssel;

b) burkolat nélküli utakkal feltárt területeken, valamint beépítésre nem szánt területeken a villamosenergia ellátás hálózatainak föld feletti vezetése fennmaradhat;

c) meglévő és indokolt esetben az utca fásítási és utcabútorozási lehetőségének a biztosítására a villamos energia elosztási, a közvilágítási és a távközlési szabadvezetéket közös egyoldali oszlopsorra kell fektetni, amelyre egyben a közvilágítást szolgáló lámpafejek is elhelyezhetők.

(5) Településképi szempontból a távközlési hálózat létesítésekor, illetve rekonstrukciójakor földkábelbe, illetve alépítménybe helyezve föld alatt vezetve kell építeni, ahol a föld feletti vezetés egyelőre fennmarad az utca fásítási és utcabútorozási lehetőségének a biztosítására a közvilágítási és a távközlési szabadvezetéket közös oszlopsoron kell vezetni.

IV. fejezet

TELEPÜLÉSKÉP ÉRVÉNYESÍTÉSI ESZKÖZÖK

8. Településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció
13. §

(1) Településképi konzultáció a település teljes közigazgatási területén kötelező minden építési, átalakítási, felújítási munkára, kivéve a településképi véleményeztetés és településképi bejelentési kötelezés alá vont eseteket.

(2) A szakmai konzultációt a polgármester látja el, akadályoztatása esetén a főépítész, vagy a polgármester által kijelölt más személy végzi el a feladatot.

(3) A kötelező szakmai konzultációhoz a 4. melléklet szerinti kérelmet kell benyújtani, amelyhez a csatolandó dokumentáció megegyezik az egyszerű bejelentéssel végezhető építési tevékenységekhez beadandó dokumentáció vázlatterv szintű dokumentumaival.

9. Településképi véleményezési eljárás
14. §

(1) Településképi véleményezési eljárás lefolytatása szükséges a (2) bekezdésben részletezett esetekben a főépítész álláspontja alapján.

(2) A polgármester a főépítész szakmai álláspontjára alapozva folytat le településképi véleményezési eljárást az 5. melléklet szerinti kérelemre:

a) rendeltetéstől függetlenül, a tervezési területen a 300 m2 beépített területet meghaladó építmény esetében;

b) helyi egyedi védelem alatt álló építmény szomszédságában lévő építmény esetében;

d) meghatározó településképi területi védelem alá tartozó területen lévő építmény esetében;

e) közterületen vagy közlekedési területen lévő építmény esetében, valamint

f) helyi egyedi védelem alatt álló építmény átalakítása, bővítése esetében;

g) kettőnél több rendeltetési egységet tartalmazó építmény esetében, valamint

h) műemléki jelentőségű területen és műemléki környezetben lévő építmény esetében.

(3) A településképi véleményezés során vizsgálandó, hogy az alaprajzi megoldások nem eredményezik-e az épület tömegének vagy homlokzatának településképi szempontból kedvezőtlen megjelenését.

(4) A településképi véleményezés során az épület homlokzatának és tetőzetének kialakításával kapcsolatban vizsgálandó:

a)      a homlokzatkialakítás építészeti megoldásai megfelelően illeszkednek-e a kialakult, vagy a településrendezési eszköz szerint átalakuló épített környezethez;

b)      a homlokzatot tagolása, a nyílászárók kiosztása összhangban van-e az épület rendeltetésével és használatának sajátosságaival;

c)      a terv javaslatot ad-e a rendeltetéssel összefüggő reklám- és információs berendezés elhelyezésére és kialakítására; a terv településképi szempontból kedvező megoldást tartalmaz-e az épület gépészeti és egyéb berendezései, tartozékai elhelyezésére;

d)      a tetőzet kialakítása - különösen hajlásszöge és esetleges tetőfelépítménye - megfelelően illeszkedik-e a domináns környezet adottságaihoz;

e)      tömegalakítása, homlokzatfelület színezése, anyaghasználata harmonizál-e a településkép meghatározó karakterelemeivel.

(5) A településképi véleményezés során a határoló közterülettel való kapcsolatot illetően vizsgálandó:

a)      a közterületre benyúló építményrész, szerkezet, berendezés, - különösen díszvilágító és hirdető berendezés -, milyen módon befolyásolja a közterület használatát;

b)      korlátozza-e vagy zavarja-e a gyalogos és a kerékpáros közlekedést és azok biztonságát;

c)      megfelelően veszi-e figyelembe a közterület adottságait és esetleges berendezéseit, műtárgyait;

d)      a terv megfelelő javaslatot ad-e az esetleg szükségessé váló - közterületet érintő - beavatkozásra.

(6) A véleményezés lefolytatásához szükséges építészeti-műszaki tervdokumentáció - a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 26/A. § (3) bekezdésében foglaltakon túl - az alábbi munkarészeket is tartalmazza:

a) fotódokumentáció a tervezési területről,

b) utcakép ábrázolása, ha a tervezett építmény az utcaképben megjelenik,

c) látványterv, vagy modellfotó.

10. Településképi bejelentési eljárás
15. §

(1) A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le a településképi meghatározó és a helyi területi védelem alá tartozó területen, műemléki környezetben, valamint egyedi védelem alatt álló építményre vonatkozóan a (2) bekezdésben meghatározott építési tevékenységek esetén, valamint a helyi építési szabályzatban meghatározott lakó és vegyes területfelhasználású övezetekben és a hozzájuk kapcsolódó közterületeken, zöldterületeken valamint közúti közlekedési övezetekben a (2) bekezdésben meghatározott építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek esetén.

(2) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni

a) az építésügyi és építés-felügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1.  mellékletében felsorolt, építési engedély nélkül végezhető építési munkák közül: 1., 2., 4. 5. 6. 9. 11. 13. 21. 22. 23. 24. pontokban foglalt tevékenységek;

b) minden olyan építménynek minősülő, de huzamos emberi tartózkodásra alkalmas mobil eszköz (konténer, lakókocsi, sátor stb.), 30 napot meghaladó időtartamra terjedő és valamilyen emberi tevékenység céljára (raktározás, árusítás) szolgáló letelepítése esetében;

c) meglévő építmények rendeltetésének – részleges vagy teljes – megváltoztatása esetén, valamint az önálló rendeltetési egységek számának változásakor.

d) a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendeletben szereplő általános településképi követelmények tekintetében a reklámok és reklámhordozók elhelyezésénél;

e) a mikrohullámú összeköttetés biztosítására szükséges magassági korlátozás betartása mellett a közszolgálati táv- és hírközlési antennák telepítésének feltétele, hogy településképi bejelentési eljárás lefolytatásra kerüljön sor.

(3) A polgármester - a főépítész szakmai álláspontja alapján - a településképi bejelentési eljárásban a tevékenység tudomásulvételéről vagy megtiltásáról szóló döntés kialakítása során - különösen - az alábbi szempontokat veszi figyelembe:

a) jogszabályi előírásoknak való megfelelőség;

b) a kialakult településszerkezetnek és telekszerkezetnek való megfelelőség;

c) a tervezett, távlati adottságokat, a településfejlesztési terveket figyelembe vevő megfelelőség, területfelhasználás megfelelősége.

(4) Amennyiben a tevékenység megfelel az (3) bekezdésben felsorolt szempontoknak, a polgármester a tervezett építési tevékenység, reklámelhelyezés vagy rendeltetésváltoztatás tudomásul vételéről hatósági határozatban dönt.

(5) A bejelentő a polgármester döntésével szemben a kézhezvételtől számított 15 napon belül fellebbezhet Pilismarót Község Önkormányzata Képviselő-testületéhez. A Képviselő-testület a döntését legkésőbb a fellebbezés benyújtását követő második rendes ülésén legfeljebb 60 napon belül hozza meg.

(6) A településképi bejelentési eljárás a polgármesterhez benyújtott 6. melléklet szerinti kérelemre indul. A bejelentés melléklete a papíralapú dokumentáció vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozó. A dokumentáció - a bejelentés tárgyának megfelelően - a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 26/B. § (3) bekezdésében foglaltakon túl az alábbi munkarészeket tartalmazza:

a) amennyiben az építmény az utcaképben megjelenik - utcaképi vázlatot, valamint közterületen elhelyezendő építmények esetén közterületalakítási tervet;

b) reklámelhelyezés közterületi elhelyezése esetén M=1:500 méretarányú, a közműszolgáltatókkal dokumentáltan egyeztetett helyszínrajzot;

c) a legalább 2 m2 felületű berendezés esetén az érintett homlokzat egészét ábrázoló homlokzati rajzot, valamint látványtervet és fotómontázst, fényreklám esetén éjszakai utcaképet is.

11. Településképi kötelezés és bírság
16. §

(1) Településképi kötelezési eljárás lefolytatása szükséges:

a) a településképi bejelentés elmulasztása esetén, illetve a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése esetén;

b) a településképet rontó feliratok, cégérek megszüntetése érdekében, amennyiben az nem felel meg településképi előírásoknak, különösen, ha az állapota nem megfelelő; megjelenése idejétmúlt vagy félrevezető; nem illeszkedik a megváltozott környezetéhez;

c) a helyi településképvédelem érdekében, amennyiben a településképi elem (egyedi és területi) fenntartása, karbantartása, vagy rendeltetésének megfelelő használata a helyi településképvédelmi rendeletben meghatározott szabályokkal ellentétes, különösen

ca) az épület jókarbantartása,

cb) homlokzati elemeinek, színezésének védelme,

cc) egységes megjelenésének biztosítása,

cd) az építkezések átmeneti állapota keretében a terület adottságának megfelelő szintű bekerítése, rendbentartása.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott követelmények és kötelezettségek megszegése és végre nem hajtása esetén e magatartás megszegőjével szemben hivatalból, vagy bejelentésre eljárás indul; amennyiben a bejelentés megalapozott, a polgármester önkormányzati hatósági jogkörében eljárva kötelezést ad ki az építtetőnek vagy a tulajdonosnak a jogsértő állapot legfeljebb 90 napon belüli megszüntetésére.

(3) Amennyiben a kötelezésnek a kötelezett nem tett eleget, és a jogsértő állapot továbbra is fennáll, a polgármester 1 000 000 Ft-ig terjedő településképi bírságot állapíthat meg, és mindaddig – legfeljebb 30 naponként - kiszabhatja, amíg a jogsértő állapot meg nem szűnik.

(4) A településképi bírság mértéke

a) településképi bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén 30 000 - 200 000 Ft között,

b) a bejelentési dokumentációban foglaltaktól eltérő tevékenység folytatása esetén az eltérés mértékétől függően legalább 200 000 forint, legfeljebb 500 000 forint,

c) településképi kötelezésben foglaltak végre nem hajtása esetén alkalmanként legalább 500 000 forint, legfeljebb 1 000 000 forint.

(5) A kiszabott településképi bírságot a döntés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell az Önkormányzat erre a célra elkülönített számlaszámára befizetni.

V. fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

 12. Hatályba léptető rendelkezés
17. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, a bírságok tekintetében a kihirdetéstől számított 15. napon.

18. §

Pilismarót község 5/2008. (V. 6.) és a 12/2004. (XI. 30.) Ökt. rendeleteivel módosított, 1/2004. (Ir. 23.) Ökt. Rendelettel jóváhagyott helyi építési szabályzata (HÉSZ) 24.§ hatályát veszti.

 

Pergel István sk.
polgármester
Balázs Márta sk.
jegyző

 

Mellékletek:

1. melléklet     Helyi védett értékek

2. melléklet     Pilismarót területén nem ültethető növények

3. melléklet     A helyi építészeti örökségre vonatkozó értékvédelmi vizsgálat kötelező adatai

4. melléklet     Településképi szakmai konzultáció iránti kérelem

5. melléklet     Településképi vélemény iránti kérelem

6. melléklet     Településképi bejelentési eljárás iránti kérelem

7. melléklet     Telepítésre ajánlott növényfajok

1. melléklet

Helyi védett épületek

1.

Esztergomi út 5.,

Hrsz: 859/2

lakóház

2.

Esztergomi út 8.,

Hrsz: 490

lakóház

3.

Esztergomi út 10.,

Hrsz: 493/2

lakóház

4.

Esztergomi út 12.,

Hrsz: 495

lakóház

5.

Esztergomi út 20.,

Hrsz: 665

lakóház

6.

Esztergomi út 22.,

Hrsz: 666

lakóház

7.

Esztergomi út 26.,

Hrsz: 669

lakóház

8.

Esztergomi út 27.,

Hrsz: 835/1

lakóház

9.

Esztergomi út 32-34.,

Hrsz: 677

lakóház

10.

Esztergomi út 52.,

Hrsz: 703

lakóház

11.

Esztergomi út 54.,

Hrsz: 704

lakóház

12.

Esztergomi út 56.,

Hrsz: 707

lakóház

13.

Esztergomi út 80.,

Hrsz: 742

lakóház

14.

Rákóczi F. u. 2.,

Hrsz: 948/1

műanyagüzem

15.

Rákóczi F. u. 4.,

Hrsz: 948/2

Idősek Klubja

16.

Rákóczi F. u. 16.,

Hrsz: 1031

lakóház

17.

Rákóczi F. u. 21.,

Hrsz: 3

lakóház

18.

Rákóczi F. u. 24.,

Hrsz:1041

lakóház

19.

Rákóczi F. u. 27-27/A.,

Hrsz: 7

lakóház

20.

Rákóczi F. u. 37.,

Hrsz: 22

lakóház

21.

Rákóczi F. u. 57.,

Hrsz: 146

lakóház

22.

Rákóczi F. u. 74.,

Hrsz: 1076

lakóház

23.

Ady u. 1.,

Hrsz: 289

lakóház

24.

Ady u. 5.,

Hrsz: 292

melléképület

25.

Ady u. 24.,

Hrsz: 372

lakóház

26.

Ady u. 26.,

Hrsz: 371

lakóház

27.

Ady u. 29-31.,

Hrsz: 401

lakóház

28.

Ady u. 39.,

Hrsz: 405

lakóház

29.

Dobozi u. 23.,

Hrsz: 316

lakóház

30.

Széchenyi u. 2.,

Hrsz: 1106

lakóház

31.

Széchenyi u. 4.,

Hrsz: 1105

lakóház

32.

Széchenyi u. 8.,

Hrsz: 1103

lakóház

33.

Szabadság krt.,

Hrsz: 494

lakóház

34.

Szabadság krt.,

Hrsz: 522

lakóház

35.

Szabadság krt.,

Hrsz: 525

pince

36.

Szabadság krt.,

Hrsz: 541

lakóház

37.

Szabadság krt.,

Hrsz: 585

lakóház

38.

Szabadság krt.,

Hrsz: 634

lakóház

39.

Köztársaság tér 3.,

Hrsz: 268

orvosi rendelő

40.

Köztársaság tér 4.,

Hrsz: 297

lakóház

41.

Köztársaság tér 8.,

Hrsz: 287

élelmiszerüzlet

42.

Köztársaság tér 9.,

Hrsz: 290

lakóház

43.

Kis u. 7.,

Hrsz: 718

lakóház

44.

Bajcsy-Zsilinszky u. 3.,

Hrsz: 935/2

lakóház

45.

Duna-part, Akácos u.,

Hrsz: 1721

üdülőépület

46.

Basaharc,

Hrsz: 1502/3

szoc. otthon

47.

Rákóczi Ferenc u. 45.,

Hrsz: 29

Irma-lak

Helyi védett terület

I. Területi védett a református templom műemléki környezete, a templomdomb Szabadság körút által határolt területe a temetővel együtt.

 

II. A település történeti magjaként az Esztergomi útnak a Kiss utcától induló és a Rákóczi útnak a Heckenast kúriáig tartó szakasza, a Kiss utcától a Dobozi és Ady Endre utca Kereszt utcáig tartó szakasza, beleértve a Kereszt utcát is, és a Köztársaság teret övező beépítést, illetve térfalat.

 

Helyi védett épületrészletek, építmények

Helyi védelem alatt álló műtárgyak

       

utca név

házszám

hrsz.

műtárgy

Ady E. utca

3

291

kő kapuoszlop

Ady E. utca

8

382

kő kapuoszlop

Ady E. utca

10

379

kő kapuoszlop

Ady E. utca

11

385

kő kapuoszlop

Ady E. utca

12

378

kő kapuoszlop

Ady E. utca

14

377

kő kapuoszlop

Ady E. utca

16

376

kő kapuoszlop

Ady E. utca

17

391

kő kapuoszlop

Ady E. utca

19

392

kő kapuoszlop

Ady E. utca

26

383

régi kút

Ady E. utca

28

370

kő kapuoszlop

Ady E. utca

29

400

kő kapuoszlop

Ady E. utca

30

369

kő kapuoszlop

Ady E. utca

35

403

kő kapuoszlop

Ady E. utca

37

404

kő kapuoszlop

Ady E. utca

41

406

kő kapuoszlop

Ady E. utca

64

383

kő kereszt

Dobozi Mihály utca

28

116

kő kapuoszlop

Dobozi Mihály utca

29

263

régi kút

Dobozi Mihály utca

38

92

kő kapuoszlop

Dobozi Mihály utca

41

327

kő kapuoszlop

Dobozi Mihály utca

50

74

kő kapuoszlop

Dobozi Mihály utca

62

257/5

kő kapuoszlop

Dobozi Mihály utca

64

253

kő kapuoszlop

Dobozi Mihály utca

72

248

kő kapuoszlop

Dobozi Mihály utca

76

 

régi kút

Esztergomi út

4

486

kő kapuoszlop

Esztergomi út

5

859/2

kő kapuoszlop

Esztergomi út

7

859/1

kő kapuoszlop

Esztergomi út

11

858

kő kapuoszlop

Esztergomi út

29

830

régi kút

Esztergomi út

32

676

kő kapuoszlop

Esztergomi út

34

677

kő kapuoszlop

Esztergomi út

46

754

régi kút

Esztergomi út

55

803/3

kő kapuoszlop

Esztergomi út

61

787

kő kapuoszlop

Esztergomi út

63

788

kő kapuoszlop

Esztergomi út

65

786

kő kapuoszlop

Esztergomi út

74

754

kő kereszt

Hunyadi János  utca

5

955

kő kapuoszlop

Kereszt

1

328

kő kapuoszlop

Kis

11

723

kő kapuoszlop

Köztársaság tér

4

297

kő kapuoszlop

Köztársaság tér

6

294

kő kapuoszlop

Köztársaság tér

12

286

kő kapuoszlop

Köztársaság tér

 

274

régi kút

Rákóczi Ferenc út

3

271

kő kereszt

Rákóczi Ferenc út

4

948/2

régi kút

Rákóczi Ferenc út

15

1

régi kút

Rákóczi Ferenc út

18

1032

kő kapuoszlop

Rákóczi Ferenc út

21

141

régi kút

Rákóczi Ferenc út

23

5

kő kapuoszlop

Rákóczi Ferenc út

43

27

kő kapuoszlop

Szabadság krt.

5.

538

kő kapuoszlop

2. melléklet

Pilismarót területén nem ültethető növények

Inváziós növények

magyar név

tudományos név

Kései meggy

Padus serotina

Mirigyes bálványfa (ecetfa)

Ailanthus altissima

Cserjés gyalogakác

Amorpha fruticosa

Japán keserűfű

Fallopian sp.

Kanadai aranyvessző

Solidago canadensis

Selyemkóró

Asclepias syriaca

Kínai tatáriszalag

Fallopian aubertii

3. melléklet

A helyi építészeti örökségre vonatkozó értékvédelmi vizsgálat kötelező adatai

 

A helyi építészeti örökségre vonatkozó értékvédelmi vizsgálat

 

 

1. helyszín megnevezése

2. cím

3. ingatlanok megjelölése a helyrajzi szám(ok) felsorolásával és

    helyszínrajzi ábrázolásával

 

4. épület / építmény vagy ezek együttese esetén annak

4.1. megnevezése,

4.2. fajtája,

4.3. típusa,

4.4. stílusa,

4.5. jellemző datálása,

4.6. eszmei értékei és jelentősége, szöveges leírása;

 

5. épület / építmény esetén a történeti értéket képviselő

5.1. homlokzatképzés és a díszítmények,

5.2. a belső téralakítás és térelhatárolás,

5.3. a beépített történeti berendezések,

5.4. a történeti épületgépészeti, épületvillamossági berendezések anyagaira, szerkezetei kialakítására vonatkozó összefoglaló ismertetése;

 

6. fotódokumentáció

Készítette:

 

 

Dátum:

 

Aláírás:

 

4. melléklet

TELEPÜLÉSKÉPI SZAKMAI KONZULTÁCIÓ IRÁNTI KÉRELEM

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. r. 25.§-a alapján.

 

Alulírott építtető _______________________________________ (név) kérem a ____________________________________________________________________ (építési tevékenység helye) ___________________________________________ (építési tevékenység megnevezése) településképi szakmai konzultációról szóló emlékeztető kiadását.

Építtető adatai

Tervező adatai

Építtető neve:

 

Tervező neve:

Címe:

 

Postai címe:

 

Tel/fax:

Tel/fax:

E-mail cím:

E-mail cím:

Kapcsolattartó neve:

Tervezői jogosultság száma:

Postai címe:

Tervező szervezet neve:

Tel/fax:

 

E-mail cím:

 

Építési tevékenység adatai

Építési tevékenység helyszíne (cím):

Helyrajzi száma:

Építési tevékenység megnevezése:

 

 

 

ÉTDR azonosító:                                                

 

Dátum:                                                                      Aláírás:

 

 

 

 

5. melléklet

TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. r. 26/A.§-a alapján.

 

Alulírott építtető _______________________________________ (név) kérem a ____________________________________________________________________ (építési tevékenység helye) ___________________________________________ (építési tevékenység megnevezése) építési engedélyezési dokumentációhoz településképi vélemény kiadását.

Építtető adatai

Tervező adatai

Építtető neve:

 

Tervező neve:

Címe:

 

Postai címe:

 

Tel/fax:

Tel/fax:

E-mail cím:

E-mail cím:

Kapcsolattartó1 neve:

Tervezői jogosultság száma:

Postai címe:

Tervező szervezet neve:

Tel/fax:

 

E-mail cím:

 

Építési tevékenység adatai

Építési tevékenység helyszíne (cím):

Helyrajzi száma:

Építési tevékenység megnevezése:

Ezúton nyilatkozom, hogy a dokumentációt ÉTDR rendszerben előzetes szakhatósági véleménykérésként hozzáférhetővé tettem Pilismarót Község Polgármestere számára2.

 

ÉTDR azonosító2:                                              ÉTDR iratazonosító2:                                       

 

Dátum:                                                                      Aláírás:

A kérelem hiányos kitöltése esetén a Korm. r. 26/A.§ (5) bekezdése alapján a polgármester a tervezett építési tevékenységet engedélyezésre nem javasolja.

1: Amennyiben nem az építtető jár el

2: A Korm. r. 26/A.§ (1) bekezdése alapján az elbíráláshoz a hozzáférést kötelező megadni.

6. melléklet

TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS IRÁNTI KÉRELEM

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. r. 26/B.§-a alapján.

 

Alulírott _______________________________________ (név) kérem a _________________

____________________________________________________ (építés tevékenység helye) ___________________________________________ (építési tevékenység megnevezése) építési tevékenységhez településképi bejelentési eljárás lefolytatását.

Bejelentő adatai

Tervező adatai

Bejelentő neve:

 

Tervező neve:

Lakcíme/Székhelye:

 

Postai címe:

 

Tel/fax:

Tel/fax:

E-mail cím:

E-mail cím:

Kapcsolattartó1 neve:

Tervezői jogosultság száma:

Postai címe:

Tervező szervezet neve:

Tel/fax:

 

E-mail cím:

 

Építési tevékenység/Reklámelhelyezés/Rendeltetésváltozás adatai

Építési tevékenység helyszíne (cím):

Helyrajzi száma:

Építési tevékenység megnevezése:

Építési tevékenység elvégzésének időtartama:

Rendeltetésváltozás megvalósításának időtartama:

Reklámelhelyezés (a megfelelő aláhúzandó)

állandó

ideiglenes

Ideiglenes reklámelhelyezés esetén időtartam:

 

Dátum:                                                                      Aláírás:

A kérelem hiányos kitöltése esetén a Korm. r. 26/C.§ b) pontja alapján a polgármester a tervezett építési tevékenységet megtiltja.

1: Amennyiben nem az építtető jár el.

7. melléklet

Telepítésre ajánlott növényfajok

Út menti sorfának alkalmas, a települési környezetben megszokott, de a vegetációban tájidegen fajok, fajták:

 

Kis fák:

Acer platanoides ’Globosum’ (gömbjuhar)

Catalpa bignonioides ’Nana’ (gömbszivarfa)

Fraxinus ornus (virágos kőris)

Fraxinus ornus ’Mecsek’(gömbkőris)

Koelreuteria paniculata (csörgőfa)

Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’ (gömbakác)

 

Közepes és nagy fák (12 m felett):

Corylus colurna (törökmogyoró)

Liriodendron tulipifera (tulipánfa)

Platanus hybrida (burkolattól kellő távolságba telepítve!) (platán)

Robinia pseudoacacia (akác)

Tilia cordata és fajtái (kislevelű hárs)

Tilia platyphyllos és fajtái (nagylevelű hárs)

Tilia tomentosa és fajtái (ezüst hárs)

Tilia americana és fajtái (amerikai hárs)

Tilia euchlora és fajtái (krími hárs)