Hírek

Elérhetőségek

3/2015. (II.24.) önkormányzati rendelet A szociális ellátások helyi szabályairól

Pilismarót Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésben, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26 §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. § (1) és (7) bekezdésben, 58/B. § (2) bekezdésben, 92. § (1)-(2) bekezdésben és 132. § (4) bekezdés a), d), g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés  8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

1. Ellátásra való jogosultság megállapításának általános szabályai
1.§

(1) A szociális ellátásokat az igényelt ellátás típusának megfelelő nyomtatványon annak a Pilismaróti Polgármesteri Hivatalhoz (a továbbiakban: hivatal) történő benyújtásával lehet kérelmezni. A kérelem nyomtatványok e rendelet 2. mellékletét képezik, melyek átvehetőek a hivatalban, vagy letölthetők az önkormányzat honlapjáról. E rendeletben szabályozott települési támogatási hatósági ügyek elektronikus úton nem intézhetőek.
(2) A kérelemben foglaltak érdemi elbírálásáról az átruházott hatáskörben eljáró Polgármester vagy Szociális, Egészségügyi, Oktatási, Közművelődési, Ifjúsági és Sport Bizottság határozattal dönt.
(3) A határozatban megállapított települési támogatás kifizetése – eltérő rendelkezés hiányában - a hivatal házipénztárában havonta 5-ig, a hónap első szerdáján történik. A nem rendszeres pénzbeli és természetbeni támogatások kifizetésének időpontjáról a támogatást megállapító határozatban kell rendelkezni.
(4) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet bekövetkezésekor nyújtott települési támogatások esetében a döntést legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított 8 munkanapon belül meg kell hozni.
(5) A szociális igények elbírálása során a hivatal a kérelmező által közölt adatokat, tényeket, nyilatkozatokat, valamint a szociális helyzetet környezettanulmány során az eljárás bármely szakaszában ellenőrizheti.

2. Települési támogatás
2. §

(1) Települési támogatás nyújtható:
  a) Sürgős szükség, rendkívüli élethelyzet miatt,
  b) elemi csapás, hosszabb kórházi ápolással járó, tartós táppénzes állomány, betegség, baleset,
  c) temetési támogatás,
  d) lakhatás költségeinek támogatása,
  e) gyógyszertámogatás,
  f) létfenntartást veszélyeztető élethelyzet miatt
  g) prevenciós védőoltások,
  h) 75 év feletti pilismaróti lakosoknak karácsonyra,
  i) pilismaróti újszülött gyermekeket nevelő család támogatására, gyermek születésekor,
  j) j) óvodáztatási- és beiskolázási támogatás.1
(2) A települési támogatás megállapítható esetenként, vagy havi rendszerességgel is a létfenntartást veszélyeztető ok fennállásáig.
a) A támogatás megállapításakor fennálló körülményekben, jövedelmi viszonyokban, tényekben, adatokban bekövetkezett változást 15 napon belül kérelmezőnek be kell jelentenie. (3) Támogatásban családonként egyszerre csak egy személy részesülhet.
(4) Egy összegben megállapított település támogatás esetén – a 4. §, 5.§ -okban foglalt rendkívüli települési támogatás kivételével – évente (a kérelem benyújtásának dátuma alapján) egy alkalommal nyújtható be újabb települési támogatás.
(5) Havi rendszerességgel megállapított települési támogatás esetén – a 4. §, 5.§ -ban foglalt, rendkívüli települési támogatás kivételével – a havi rendszerességgel megállapított települési támogatás lejártáig (a kérelem benyújtásának dátumától számítva) újabb települési támogatás nem nyújtható be.
(6) A 4. § -ban szabályozott települési támogatás természetbeni szociális ellátásként is nyújtható
a) ha a kérelem a gyermek tanszer, tankönyvellátásnak támogatására, illetve térítési díjtámogatásra irányul,
b) ha a kérelem benyújtását megelőzően nevelési, oktatási intézménynél térítési díj, illetve egyéb, a tanítással, neveléssel kapcsolatosan felmerült költségek tekintetében hátraléka áll fenn.

 


1 Kiegészítette a 14/2017. (VIII.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1. napjától.

3. §

(1) Települési támogatás megállapítására akkor kerülhet sor, ha a rászoruló családjában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 180 %-át nem haladja meg, amennyiben a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény szerint vagyonnal nem rendelkezik.
(2) A támogatás mértéke alkalmanként - szociális rászorultság alapján - 10 000 – 50 000 forintig terjedhet. A támogatás mértékét mindig az adott év költségvetési rendeletében rendelkezésre álló kerettől függően kell megállapítani.

4. §

(1) Létfenntartást veszélyeztető sürgős szükség, rendkívüli élethelyzet esetén, ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolja, hivatalból jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható a települési támogatás.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a támogatás összege maximum 50.000 Ft-ig terjedhet.

(3) A támogatás megállapításához írásos kérelem, melyben az igénylés okának megjelölése szükséges.

(4) A támogatást a jogosult készpénzben a döntést követő 10 napon belül a hivatal pénztárában, szerdai napon veheti fel.

(5) A kérelem elbírálása a polgármester átruházott hatásköre.

 5. §

(1) Elemi csapás, hosszabb korházi ápolással járó, tartós táppénzes állomány, betegség, beleset, valamint közeli hozzátartozó halála esetén hivatalból vagy kérelemre évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható a települési támogatás.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a támogatás összege maximum 50.000,-Ft-ig terjedhet.
(3) A támogatást a jogosult készpénzben a döntést követő 10 napon belül a hivatal pénztárában, szerdai napon veheti fel.
(4) A kérelem elbírálása a polgármester átruházott hatásköre.

 6. §

(1) Települési támogatás adható annak, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.
  a) Temetési támogatásra jogosult az a temetésről gondoskodó személy, akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át.
  b) A támogatás mértéke a számlával igazolt temetési költség 10 %-a, de maximum 25.000 Ft.
  c) A települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell benyújtani.
  d) A támogatás iránti kérelemhez be kell mutatni az igénylő nevére kiállított eredeti számlát.
  e) A kérelmek elbírálása a polgármester hatásköre.
  f) A támogatást a jogosult készpénzben a döntést követő 10 napon belül a hivatal pénztárában, szerdai napon veheti fel.

 

 
 3. Lakhatási támogatás
7. §

(1) Lakhatás költségeinek támogatására települési támogatás adható.
(2) A lakhatás költségeinek támogatása a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.
(3) A helyi lakásfenntartási támogatást Pilismarót Község Önkormányzata kiegészítő ellátásként elsősorban természetbeni juttatás formájában nyújtja.
(4) Lakhatás költségeinek támogatásra jogosult az a személy, aki a lakásban tulajdonosként, használóként, bérlőként, albérlőként lakik és a lakás mérete nem haladja meg e rendelet 1. számú mellékletének I. pontjában meghatározott lakásnagyságot, továbbá
  a) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150-200 %-a között van és a lakásfenntartás havi költsége eléri a háztartás havi összjövedelmének 20 %-át, vagy
  b) a lakás fűtési költsége eléri, vagy meghaladja a háztartás havi összjövedelmének 20%-át.
(5) A támogatás összege a rendelet 1. mellékletének III. pontjában meghatározottak szerint kerül megállapításra.
(6) E települési támogatás iránti kérelmeket az év bármely időszakában be lehet nyújtani.
(7) A kiegészítő ellátásként nyújtott támogatás megállapításánál figyelembe vehető költségek típusait tételesen határozza meg az önkormányzat e rendelet 1. mellékletének II. pontjában foglaltak szerint.
(8) A benyújtott kérelemhez csatolni kell
  a) valamennyi jövedelemmel rendelkező családtag jövedelméről igazolást, a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozóan,
  b) kérelem benyújtását megelőző 3 havi lakásfenntartás költségeit igazoló közüzemi díjakról szóló számlákat, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztését igazoló iratokat, albérleti szerződést, lakásbérleti szerződést,
  c) ha a fűtési díjat a kérelmező nem tudja igazolni (pl. fafűtés esetén), akkor az átlag normatívák (1. melléklet III./4. pontja) szerint lehet az igényt figyelembe venni.
  d) a kérelmező nyilatkozatát a fennálló közüzemi díj tartozásáról.
(9) A lakhatási költségek támogatás elbírálása a Szociális, Egészségügyi, Oktatási, Közművelődési, Ifjúsági és Sport Bizottság hatásköre. A kérelmezőt a megállapított támogatás vonatkozásában a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összege illeti meg. A támogatást egy évre kell megállapítani.
(10) Pilismarót Község Önkormányzata az alábbi fenntartási költségekhez nyújt lakásfenntartási támogatást prioritási sorrendben:
  a) villamos energia felhasználás,
  b) gázfogyasztás költsége,
  c) víz- és csatornahasználati díj,
  d) szemétszállítási díj,
  e) albérleti díj,
  f) önkormányzati bérlakás lakbére,
  g) lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletei (vásárláshoz, építéshez, felújításhoz, korszerűsítéshez felvett kölcsönök),
  h) közműbeszerelésre, illetve közműfejlesztésre felvett kölcsön törlesztő részletei,
  i) szén-, fa-, olajtüzelés költsége,

(11) Az elsősorban közüzemi díjhátralék rendezése érdekében pénzben megállapított támogatás folyósítása minden hónap 5-ig történik átutalással, az ellátást megállapító határozatban megjelölt szolgáltatóhoz, pénzintézethez, lakásbérlet esetén a bérbeadó részére.

 

 8. §

(1) Települési támogatás gyógyszertámogatásra is nyújtható.
(2) Az a szociálisan rászorult személy jogosult támogatást igényelni, aki a havi rendszeres gyógyító ellátásának költségét létfenntartása veszélyeztetése nélkül nem képes viselni, feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át nem haladja meg, és a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége a öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át meghaladja.
(2a) a) Települési támogatásban részesül, nemre, korra való tekintet nélkül az a kérelmező, illetve kiskorú törvényes képviselője, aki prevenciós jellegű, Országos Egészségbiztosítási pénztár által nem támogatott egyedi védőoltás beadatását igényli, annak érdekében, hogy komoly az egészégre ártalmas szövődményekkel járó, vagy halálos betegséget okozó kórokozó ellen kíván immunitást szerezni.
b) A támogatás iránti kérelmet írásban, a háziorvos javaslatával,  jövedelmi viszonyokra való tekintet nélkül lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalba.
c) A támogatás mértéke az oltóanyag teljes összegének mértékéig terjedhet. Ismétlődő oltás esetén a támogatás több részletben is kifizethető.
(3) A támogatás megállapítása a Szociális, Egészségügyi, Oktatási, Közművelődési, Ifjúsági és Sport Bizottság hatásköre.
(4) a) Az önkormányzat annak a 75 év feletti lakosnak, aki legalább öt éve Pilismaróton állandó lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen itt él, évente egyszer, jövedelemi viszonyok vizsgálata nélkül a költségvetésben biztosított keret terhére karácsonyi támogatást nyújt.
aa) A 75 év felettiek karácsonyi támogatásának megállapítása a polgármester hatásköre.
ab) A támogatás mértéke 10 000- 50 000,- forintig terjedhet. A támogatás mértékét mindig az adott költségvetési rendeletben rendelkezésre álló kerettől függően kell megállapítani, valamennyi támogatott részére azonos mértékben.2
(5) A polgármester gyermek születése esetén, azt a családot, aki életvitelszerűen Pilismaróton él, és amelyben legalább az egyik szülő állandó pilismaróti bejelentett lakóhellyel rendelkezik támogatásban részesíti.
  a) Az egyszeri támogatás mértéke 25 000,- forint.
(6) a) Óvodáztatási- és beiskolázási támogatásra jogosult (1.-8. általános iskolai, valamint 9.-12. osztályos nappali tagozatos hallgató) a 2017/2018. nevelési, illetve tanévtől kezdődően jövedelmi viszonyok vizsgálata nélkül, az a legalább két éve Pilismaróton állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Pilismaróton élő gyermek, akinek az igazolatlan mulasztásainak a szám az előző tanévben nem haladja meg a 10 azaz tíz órát.
  aa) Az óvodáztatási támogatás mértéke: 6000,-Ft/gyermek,
  ab) iskoláztatási támogatás mértéke 1.-12. évfolyamig: 12.000,-Ft/gyermek.
b) A támogatás igénybevételének feltétele a köznevelési intézményi jogviszony igazolás Hivatalhoz történő benyújtása.
c) A támogatásra való jogosultságot minden tanév szeptember 1-től adott tanév október 31-ig lehet érvényesíteni a Polgármesteri Hivatalban benyújtott igénybejelentés alapján. Az igénybejelentés a települési támogatási kérelem nyomtatványon lehetséges.
d) A támogatás megállapítása a polgármester hatásköre.3

 


2 Módosította a 14/2017. (VIII.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1. napjától.
3Kiegészítette a 14/2017. (VIII.09.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1. napjától.

9. §

(1) A települési támogatás iránti kérelmeket e rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, az abban szereplő mellékletek csatolásával.
(2) A 4. §, 5.§ -ban részletezett esetekben a települési támogatás iránti kérelemhez nem szükséges benyújtani a kérelem nyomtatványhoz tartozó kötelező mellékleteket.

 4. Köztemetés
10. §

Pilismarót Község Önkormányzat az Szt. 48. §-ának megfelelően a köztemetés elrendelésének feladatát a polgármesterre ruházza át.

 

5. Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások
11. §

 

(1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások körében az önkormányzat
   
  a) étkeztetést
  b) családsegítést
  c) házi segítségnyújtást
biztosít.

 

 

 

 

 

 

12. §

(1) A szociálisan rászorultaknak Pilismarót Község Önkormányzata napi egyszeri meleg étkeztetés biztosít.
(2)  
  a) Szociálisan rászorult az Szt. 62. § (1) bekezdés a)-e) pontján túl az a személy is, akinek egészségi állapota révén rászorultságát háziorvosi, szakorvosi javaslat indokolja, továbbá
  b) Az ellátást igénylő havi jövedelme nem haladja meg:
  ba) egyedül élőként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,
  bb) családban élőként az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át.
(3) A szociális étkeztetést az önkormányzat a mindenkori közétkeztetési közszolgáltatási szerződés alapján biztosítja.
(4) Az önkormányzat kizárólag elvitel formájában biztosítja a szociális étkeztetést, az étel elszállításáról a jogosult gondoskodik.
(5) Az étkezés térítés díját az étkeztetésért fizetendő térítési díjakról szóló 13/2012. (V.30.) önkormányzati rendelet szabályozza.
(6) A szociális étkeztetést meg kell szüntetni, ha
  a) az ellátott jelzi, hogy az ellátást nem kívánja igénybe venni,
  b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül legalább 2 hétig nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon, hatósági, vagy orvosi igazolással nem mentette ki, vagy
  c) a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn.

 

13. §
6. Családsegítés

Az önkormányzat a családsegítést a Pilismaróti Család-és Gyermekjóléti Szolgálat működtetésével biztosítja.4


4 Módosította az 5/2017. (III.28.) önk. rendelet. Hatályos: 2017. március 29. napjától.

14. §
7. Házi segítségnyújtás

Az önkormányzat a házi segítségnyújtás szolgáltatást ellátási szerződés formájában a Baptista Szeretetszolgálat Figyelj Rám! Szociális szolgáltató által biztosítja.

15. §
8. Jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítése

(1) Az ellátás megtérítését méltányosságból akkor engedi el, ha a visszafizetésre kötelezett
  a)  hajléktalanná vált, vagy
  b) a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj 50%-át meg nem haladó mértékre esett vissza.
(4) Az ellátás megtérítése méltányosságból akkor csökkenthető, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át meg nem haladó mértékre csökkenti.
(5) A csökkentés mértéke a fizetési kötelezettség 50 %-áig terjedhet.
(6) Az ellátás megtérítése részletekben akkor teljesíthető, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem éri el.
(7) Részletfizetés időtartama a fizetési kötelezettség összegétől függően:
  a) 50 000 forintig                        3 hónap,
  b) 50 001-100 000 forintig          6 hónap,
  c) 100 000 forint felett                8 hónap.
(8) A méltányossági kérelmet a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül lehet benyújtani.
(9)

A támogatás megtérítésének elengedéséről, csökkentéséről vagy részletekben történő teljesítéséről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

 

 

16. §
9. Szociálpolitikai kerekasztal

Az önkormányzat Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre, melynek tagjai:
  a) Pilismarót Község Önkormányzat Polgármestere, és Jegyzője,
  b) Pilismarót Község Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális, Egészségügyi, Oktatási, Közművelődési, Ifjúsági és Sport Bizottsága,
  c) Pilismarót Község háziorvosa és védőnője,
  d) Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület családgondozója,
  e) Baptista Szeretetszolgálat Figyelj Rám! Szociális Szolgáltató házi gondozója.

 

9. Záró rendelkezések
17. §

(1) E rendelet 2015. március 1-én lép hatályba.
(2) Hatályát veszti Pilismarót Község Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 10/2009. (IV.28.) önkormányzati rendelet.

Pergel István Csaba sk.
polgármester
Balázs Márta sk.
jegyző

Kihirdetve: 2015. február 24-én

 

Balázs Márta sk.
jegyző

 

1. melléklet az 3/2015. (II.24.) önkormányzati rendelethez

 

Kimutatása lakásfenntartási támogatás feltételeiről

 

 

I. A lakhatás költségeinek támogatása esetében elismert maximális lakásnagyság komfortfokozatra tekintet nélkül:

  a)   minimális lakásnagyság: 20 nm,
  b)   ha a háztartásban egy vagy két személy lakik: 55 nm,
  c)   ha a háztartásban három vagy négy személy lakik: 80 nm,
  d)   ha a háztartásban öt, vagy annál több személy lakik, az egy főre jutó lakásnagyság a 20 nm-t nem haladhatja meg.

 

Különös méltánylást érdemlő esetekben (elemi kár bekövetkezése, tartós, egy hónapot meghaladó kórházi kezelés, vagy egy hónapot meghaladó táppénzes állomány,  súlyos közlekedési baleset,  gyermekkel kapcsolatos rendkívüli kiadások (gyermek megtartásának, fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások, ikergyermek születése, tartós betegséggel összefüggő többletkiadások),  év végi közüzemi költségek elszámolásakor jelentkező magas összegű hátralék-fizetési kötelezettség miatti többletkiadások viselésére a kérelmező nem képes, illetve ezek viselése létfenntartását átmenetileg súlyosan veszélyezteti.)
a fenti lakásnagyságoknál Szociális, Egészségügyi, Oktatási, Közművelődési, Ifjúsági és Sport Bizottság döntése során nagyobb lakásnagyságot is figyelembe vehet.

II.  A lakhatás költségeinek támogatása esetében figyelembe vett költségek:

E támogatás esetében a lakásfenntartási kiadások körében – különösen – az alábbi költségek vehetők figyelembe:

  a) villamos energia felhasználás,
  b) gázfogyasztás költsége,
  c) víz- és csatornahasználati díj,
  d) szemétszállítási díj,
  e) albérleti díj,
  f) önkormányzati bérlakás lakbére,
  g)  lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletei (vásárláshoz, építéshez, felújításhoz, korszerűsítéshez felvett kölcsönök),
  h) közműbeszerelésre, illetve közműfejlesztésre felvett kölcsön törlesztő részletei,
  i) szén-, fa-, olajtüzelés költsége,
  j) egyéb költség

 

III. A támogatás mértéke ezen települési támogatás esetén:

1./ Tüzelővásárlás támogatása5  
     5.000.- Ft/hó (egy fűtési idény 6 hó) = 30.000.- Ft

2./ Villanyáram, távhőszolgálati díj, gázfogyasztás támogatása6
     Egységesen            5.000.- Ft/hó*

3./ Albérleti díj támogatása:
     Egységesen            5.000.- Ft/hó

4./ Tüzelővásárlásnál figyelembe vehető havi fűtési költség átlag normatívája:

    

20 m2alapterületű lakás esetén   5.000.- Ft/hó
30 m2         -„-   6.000.- Ft/hó
40 m2         -„-   7.000.- Ft/hó
50 m2          -„-    8.000.- Ft/hó
60 m2          -„-   9.000.- Ft/hó
80 m2          -„-   10.000.- Ft/hó

 


5 Módosította a 9/2016. (X.19.) önk. rendelet. Hatályos: 2016. október 20. napjától.
6 Módosította a 9/2016. (X.19.) önk. rendelet. Hatályos: 2016. október 20. napjától.

 

2. melléklet az 3/2015. (II.24.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM, NYILATKOZAT Települési támogatás igényléséhez