Hírek

Elérhetőségek

2/2013. (I.30.) ÖKT rendelettel módosított 4/2003. (III.31.) számú rendelet a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéről (egységes szerkezetben)

Pilismarót Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 16. (1) bekezdése, valamint hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. (továbbiakban: Hgt.) 20. §. (2) bekezdésének, 23. §. a-f pontjában kapott felhatalmazás alapján a hulladékgazdálkodás helyi szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. §.

(1) A rendelet célja:

a.) Pilismarót község lakossága számára tiszta, rendezett, egészséges környezet biztosítása,

b.) A község környezete hulladékok által okozott terhelésének csökkentése, szennyezettségének elkerülése,

c.) a kötelező közszolgáltatással összefüggő tevékenység kiszámítható, biztonságos ellátása, a kötelezettségek ellenőrizhetősége.

(2) Pilismarót Község Önkormányzata a hulladékgazdálkodási célok elérése érdekében hulladékkezelési közszolgáltatást szervez a települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására és e tevékenységek ellátásáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

 2. §.

(1) A kötelező helyi közszolgáltatás Pilismarót Község egész közigazgatási területére terjed ki.

(2) A hulladékkezelési közszolgáltatás kiterjed a község közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosára, tulajdonosi közösségére, birtokosára vagy használójára (a továbbiakban: ingatlantulajdonos)

(3) Gazdálkodó szervezet, egyéni vállalkozás, ipari-kereskedelmi szolgáltatást végző (továbbiakban: vállalkozás) akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben a hulladékkezelésről a Hgt.-ben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.

(4) Az ingatlantulajdonos a jelen rendeletben meghatározottak szerint jogosult és köteles igénybe venni a hulladékkezelési közszolgáltatást.

(5) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az ingatlanon keletkező háztartási és egyéb szilárd halmazállapotú hulladékra (továbbiakban: hulladék) ezen belül:

 a.) a gyűjtőedényekben a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott hulladék elhelyezés céljából történő rendszeres elszállítására,

b.) évenkénti kétszeri alkalommal végzett lomtalanításra.

 (6) A rendelet hatálya nem vonatkozik a veszélyes hulladékokra, valamint a települési folyékony hulladékra.

 A közszolgáltató megnevezése, a közszolgáltatással ellátott terület

3. §.

(1) Pilismarót községben a hulladékkezelési közszolgáltatás teljesítésére kizárólagosan jogosult hulladékkezelő a Saubermacher Magyarország Kft. – 2500 Esztergom, Schweidel u. 9. - (továbbiakban: közszolgáltató). A kijelölt lerakóhely: Saubermacher Magyarország Kft bicskei hulladéklerakó telepe.

(2) A közszolgáltatás a község közigazgatási területének egészére terjed ki.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

 4. §.

 (1) A hulladék összegyűjtése és elszállítása a község területén heti egyszeri gyakorisággal, szerdai napon történik, az e célra rendszeresített zártrendszerű célgéppel.

 (2) Az (1) bekezdésben meghatározott hulladékszállítási rendtől csak különösen indokolt esetben lehet eltérni, az ingatlantulajdonosok előzetes értesítése alapján. Az értesítést hirdetmény útján kell megtenni. A lakosság értesítése a közszolgáltató értesítése alapján helyben szokásos módon történik.

 (3) Az indokolatlanul elmaradt szolgáltatás - amennyiben a közszolgáltató hibájából marad el – 24 órán belüli pótlásáról a közszolgáltató köteles gondoskodni.

 (4)A közszolgáltató évente két alkalommal köteles lomtalanítási akciót szervezni a nagydarabos települési szilárd hulladék begyűjtésére és elszállítására a polgármesteri hivatallal egyeztetett időpontban.

A lomtalanításról a község lakosságát hirdetmény útján előzetesen tájékoztatni kell. Az ingatlantulajdonosok tájékoztatása a lomtalanítás tervezett időpontjáról a közszolgáltató értesítése alapján helyben szokásos módon történik.

 

A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos közszolgáltatással kapcsolatos jogai és kötelezettségei

5. §.

 (1)  A közszolgáltatás igénybevétele a közszolgáltatással érintett területen (3. §. (2) bek.) kötelező. Hulladékot felhalmozni nem szabad, azt e rendeletben megadott szállítási napon és időben, elszállítás céljából a szolgáltató rendelkezésére kell bocsátani. A hulladékot kizárólag a 3. §. (1) bekezdésében meghatározott hulladéklerakó telepre lehet elhelyezni.

 (2)  A közszolgáltató feladatai különösen:

 a.) a közszolgáltató köteles gondoskodni a közszolgáltatás e rendeletben és az önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződésben meghatározottak szerinti ellátásáról,

b.) köteles a gyűjtőedények kiürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal és oly módon elvégezni, hogy az-az ingatlantulajdonosok nyugalmát szükségtelenül ne zavarja,

c.) a gyűjtőedényekben okozott károkat a közszolgáltató köteles térítésmentesen kijavítani - szükség esetén kicserélni – amennyiben a meghibásodás a közszolgáltató szabályellenes munkavégzésének következménye,

d.) ha a gyűjtőedény elszállításakor a szállítást végző a közterületen szennyeződést okoz, azt köteles azonnal eltakarítani,

e.) ha a közszolgáltató dolgozója azt észleli, hogy a gyűjtőedénybe vagy műanyag zsákba olyan tárgyakat helyeznek el, amelyek nem minősülnek szállítható terméknek, annak szállítását megtagadhatja és ennek a tényét haladéktalanul köteles jelezni a Polgármesteri Hivatalnak.

 (3) Az ingatlantulajdonos köteles:

 a.) az ingatlanon keletkező és ott összegyűjtött hulladékot a 4. §. (1) bekezdésében meghatározott napon és időben, kézi emelésre alkalmas biztonságos fogantyúval ellátott edényben az ingatlan előtt elhelyezni oly módon, hogy az elszállítható legyen és ne veszélyeztesse a közlekedés biztonságát,

b.) a község belterületén lévő ingatlantulajdon esetén gyűjtőedény, míg Basaharci és/vagy Duna-parti üdülőövezeti ingatlantulajdon esetén műanyag zsákok beszerzéséről, pótlásáról gondoskodni,

c.) a hulladékszállítás céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelét zárva tartani a közterület szennyezésének megelőzése érdekében,

d.) a gyűjtőedényt üríthetővé tenni, amennyiben olyan nedves hulladékot helyeznek el, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott illetve amennyiben az edényben lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt z edényt nem lehet üríteni,

e.) az e rendeletben meghatározott közszolgáltatási díjat fizetni,

f.)  a közszolgáltató illetve a polgármesteri hivatal részére 15 napon belül bejelenteni az ingatlan tulajdonjogában bekövetkezett változást, amit hitelt érdemlően igazolni kell, a korábbi tulajdonost a díjfizetési kötelezettség a bejelentés hónapjának utolsó napjáig terheli,

g.) a gyűjtőedény kihelyezésekor a közterületen okozott szennyeződést azonnal eltakarítani,

h.) a gyűjtőedényt a szállítási napok kivételével a közszolgáltatással érintett ingatlanon elhelyezni.

(4) Tilos a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést végző személyek vagy mások életét, testi épségét.

(5) Tilos a szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedényekben a hulladékot válogatni és annak kiszórásával a közterületet beszennyezni.

(6) Rendezvény esetén a rendezvény szervezője 1 napon belül köteles gondoskodni a terület megtisztításáról.

 

 A közszolgáltatási szerződés létrejöttének módja

 6. §.

(1) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatásra (települési szilárd hulladékszállításra) kötött szerződés keletkezteti.

(2) A jogviszony kezdő időpontja a szerződés megkötésének a napja.

(3) Az ingatlantulajdonos a szerződés megkötésekor köteles jelezni a közszolgáltatónak az ingatlanban lakók számát, valamint az ingatlanán rendszeresen keletkező hulladék mennyiségét. A megkötött közszolgáltatási szerződés egy példányát a szerződés megkötésétől számított 8 napon belül nyilvántartásba vétel végett a közszolgáltató a Polgármesteri Hivatalnak átadja.

(4)Az ingatlanban lakók számának a változását az ingatlantulajdonos 15 napon belül köteles bejelenteni a közszolgáltatónak.

(5) A szerződéskötés megtagadása illetve közszolgáltatásra vonatkozó szerződés hiányában az ingatlantulajdonos minden hónap 15-ig köteles okirattal igazolni, hogy az ingatlanán keletkezett hulladékot mely hulladékkezelő szervezetnél helyezi el.

(6) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződésben foglalt mennyiségen felül keletkezett települési hulladékot a Saubermacher Magyarország Kft bicskei hulladéklerakó telepére maga is elszállíthatja. A lerakásért a hulladékkezelési telepen meghatározott díjat köteles fizetni.

 

A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

 7. §.

A tulajdonos és a közszolgáltató közötti szerződésnek tartalmaznia kell:

a.) a szerződő felek megnevezését,

b.) a közszolgáltatás megnevezését,

c.) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő időpontját,

d.) a szolgáltatást igénybe vevő által használt gyűjtőedény méretét,

e.) az ürítés gyakoriságát és idejét,

f.) a közszolgáltatásért fizetendő díjat,

g.) a közszolgáltatási díj megfizetésének módját,

h.) a közszolgáltatási szerződés módosításának és felmondásának feltételeit,

i.) az irányadó jogszabályokat.

 

A közszolgáltatásért fizetendő díj megfizetésének rendje, kedvezmények biztosítása

8. §.

(1) A közszolgáltatásért az igénybevevők a közszolgáltatónak negyedévente szolgáltatási díjat kötelesek fizetni. A szolgáltatási díjat tárgynegyedévet követő hó 10-ig az e célból rendelkezésre bocsátott készpénz átutalási megbízáson kell megfizetni.

(2) A szolgáltatás ellátásért a közszolgáltatót megillető díjat a képviselő-testület állapítja meg, a közszolgáltatóval kötött szerződés figyelembe vételével.

(3) A közszolgáltatási díj megváltoztatatásához a közszolgáltató köteles évente október 15-ig költségelemzést tartalmazó javaslatot készíteni, és a jegyzőnek benyújtani.

(4) A közszolgáltatási díjat a képviselő-testület egy éves díjfizetési időszakra állapítja meg, azt évente felülvizsgálja.

(5) A közszolgáltatás díja az általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtétel és a szolgáltatásmennyiségének illetve gyakoriságának szorzata.

(6)  A díjtételeket és a kedvezményeket az 1. sz. melléklet tartalmazza.[1]

(7)  Hatályon kívül helyezve.[2]

(8)  Hatályon kívül helyezve.[3]

Szabálysértési rendelkezések

 9. §.

(1) Hatályon kívül helyezve.4

a.) Hatályon kívül helyezve.5

b.) Hatályon kívül helyezve.6

c.) Hatályon kívül helyezve.7

d.) Hatályon kívül helyezve.8

e.) Hatályon kívül helyezve.9

f.) Hatályon kívül helyezve.10

g.) Hatályon kívül helyezve.11

 

Záró rendelkezések

10. §.

 (1) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztisztaságról, a háztartási hulladék elszállításáról és a közterület használatáról szóló 2/1992. (I.28.) ÖKT. r. 5. §., 6. §., 7. §.-a., valamint az ezen rendeletet módosító 9/1998. (XII.30.)  sz. ÖKT. rendelet, a 14/1999. (XI.30.) sz. ÖKT. rendelet, továbbá a 4/2002. (IV.15.) Ökt. rendelet.

 (2) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

 

   Benkovics László sk.                                                 Balázs Márta sk.

 polgármester                                                            jegyző

 

 

A kihirdetés napja: 2003. március 31.


 

 

1. melléklet a 4/2003. (III.31.) önkormányzati rendelethez 12

 

 Közszolgáltatás 2012. évi díjtáblázata

(A megállapított díj 2012. november 29-től 2012. december 31.-ig alkalmazandó)

 1. az Önkormányzat rendelete szerint:

 1 liter hulladék ára = 4,039 Ft/l + áfa

SZERZŐDHETŐ

EDÉNY   

MÉRET

Heti egyszeri ürítés

EDÉNYZET

EGYSZERI

ÜRÍTÉSI

DÍJA

EDÉNYZET

NEGYEDÉVES ÜRÍTÉSI

DÍJA

EDÉNYZET

ÉVES ÜRÍTÉSI

DÍJA

60 literes edény

242 Ft

3.150 Ft

12.602 Ft

120 literes edény

485 Ft

6.301 Ft

25.203 Ft

240 literes edény

969 Ft

12.602 Ft

50.407 Ft

1.100 literes edény

4.442 Ft

57.758 Ft

231.031 Ft

 2. A településen hétvégi vagy időszakos tartózkodás céljából használt ingatlanok esetén az ingatlantulajdonos április 1.-től október 31.-ig terjedő időszakra hetente 60 literes zsákot köteles vásárolni.

60 literes zsák ára bruttó 320 Ft/db.

120 literes zsák ára bruttó 630 Ft/db.

 ___________________________
 

1. függelék a 4/2003. (III.31.) önkormányzati rendelethez

 Pilismarót Község Önkormányzat Képviselő-testületének

a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéről szóló 4/2003. (III. 31.) sz. rendeletéhez

Alapfogalmak

a.) hulladék: bármely, az 1. sz. melléklet szerinti kategóriák valamelyikébe tartozó tárgy vagy anyag, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik, vagy megválni köteles;

b.)  veszélyes hulladék: a 2. sz. mellékletben felsorolt tulajdonságok közül eggyel vagy többel rendelkező, illetve ilyen anyagokat vagy összetevőket tartalmazó, eredete, összetétele, koncentrációja miatt az egészségre, a környezetre kockázatot jelentő hulladék;

c.) települési hulladék: a háztartásokból származó szilárd vagy folyékony hulladék, illetőleg a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető más hulladék;

d.)  folyékony hulladék: az a hulladékká vált folyadék, amelyet nem vezetnek el, és nem bocsátanak ki szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül;

e.) gyártó: a termék előállítója, illetőleg külföldi gyártó esetén importálója;

f.) termelő: akinek a tevékenysége során a hulladék keletkezik vagy tevékenysége következtében a hulladék jellege és összetétele megváltozik;

g.) hulladékkezelő: aki a hulladékot gazdasági tevékenysége körében a hulladék birtokosától átveszi, kezeli;

h.)  hulladékgazdálkodás: a hulladékkal összefüggő tevékenységek rendszere, beleértve a hulladék keletkezésének megelőzését, mennyiségének és veszélyességének csökkentését, kezelését, ezek tervezését és ellenőrzését, a kezelő berendezések és létesítmények üzemeltetését, bezárását, utógondozását, a működés felhagyását követő vizsgálatokat, valamint az ezekhez kapcsolódó szaktanácsadást és oktatást;

i.) újrahasználat: a terméknek az eredeti célra történő ismételt felhasználása, a többször felhasználható, újra tölthető termék a forgási ciklusból történő kilépésekor válik hulladékká;

j.)  hasznosítás: a hulladéknak vagy valamely összetevőjének a termelésben vagy a szolgáltatásban – a 4. sz. mellékletben felsorolt eljárások valamelyikének alkalmazásával – történő felhasználása;

k.)  ártalmatlanítás: a hulladék okozta környezetterhelés csökkentése, környezetet veszélyeztető, szennyező, károsító hatásának megszüntetése, kizárása – a környezet elemeitől történő elszigeteléssel vagy anyagi minőségének megváltoztatásával –,  a 3. sz. mellékletben felsorolt eljárások valamelyikének alkalmazásával;

l.) kezelés: a hulladék veszélyeztető hatásainak csökkentésére, a környezetszennyezés megelőzésére és kizárására, a termelésbe vagy a fogyasztásba történő visszavezetésére irányuló tevékenység, valamint a kezelést megvalósító eljárás alkalmazása, beleértve a kezelőlétesítmények utógondozását is;

m.) gyűjtés: a hulladék rendezett összeszedése, válogatása a további kezelésre történő elszállítás érdekében;

n.) begyűjtés: a hulladéknak a hulladék birtokosaitól történő átvétele a hulladék birtokosa vagy a begyűjtő telephelyén, továbbá a begyűjtőhelyen (gyűjtőpontokon, hulladékgyűjtő udvaron, tároló-, kezelőtelepen) és a további kezelés érdekében történő összegyűjtés, válogatás a begyűjtő telephelyén;

o.) szállítás: a hulladék telephelyen kívüli mozgatása, beleértve a szállítmányozást és a fuvarozást is;

p.)  előkezelés: a hulladék begyűjtését, tárolását, hasznosítását, illetőleg ártalmatlanítását elősegítő, azok biztonságát növelő, a környezetterhelést csökkentő tevékenység, amely a hulladék fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságainak megváltoztatásával jár;

q.) tárolás: a hulladéknak termelője által a környezet veszélyeztetését kizáró módon végzett, három évnél rövidebb ideig tartó elhelyezése;

r.) forgalmazó: terméket, árut, szolgáltatást viszonteladónak, illetve felhasználónak, fogyasztónak átadó, értékesítő, gazdálkodó szervezet.

 


 

[1] Módosította a 2/2013. (I.30.) Önk. rendelet.  Hatályos: 2013. január 31-től.

2Módosította a 17/2008.(XII.16.) Önk. rendelet. Hatályos: 2009. január 1.

3Módosította a 17/2008.(XII.16.) Önk. rendelet. Hatályos: 2009. január 1.

4-11  Hatályon kívül helyezte: 14/2012. (V.30.) önk.rendelet. Hatályos: 2012. május 31-től.

12 Megállapította: a 2/2013. (I.30.) önk. rendelet. Hatályos: 2012. december 31.