Hírek

Elérhetőségek

11/2004. (X.25.) ÖKT rendelet a talajterhelési díjról

Pilismarót Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 16. § (1) bekezdésében és a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. Tv. (a továbbiakban: Köt.) 21. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási és eljárási szabályok, valamint díjkedvezmények, illetve mentességek helyi szabályozására a következő rendeletet alkotja:

 

A rendelet hatálya

1. §

E rendelet hatálya kiterjed a Köt. 2. § a) pontja szerinti mindazon kibocsátókra, akik (amelyek) Pilismarót Község közigazgatási területén a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötnek rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaznak.

A talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási szabályok

2. §

(1) Az önkormányzati adóhatóság megkeresésére adatszolgáltatási kötelezettség terheli a Duna-menti Regionális Vízmű Rt. (2600 Vác, Hóman Bálint utca 3.) szolgáltatót a rendelet hatálya alá tartozó kibocsátókra vonatkozóan.

A szolgáltató adatot szolgáltat kibocsátónként:

  1. a.)    a szolgáltatott víz éves mennyisége,
  2. b.)     a locsolási célú víz mennyisége,
  3. c.)     az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott víz mennyisége tekintetében.

(2) Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a folyékony hulladék szállítására feljogosított közszolgáltatót az elszállított szennyvíz mennyiségéről kibocsátónként.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti adatszolgáltatás benyújtási határideje a naptári év március 31., mely adatszolgáltatás a naptári évet megelőző év adatait tartalmazza.

Eljárási szabályok

3. §

(1) A talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóság látja el.

(2) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és beszedéséhez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására e rendelet és a környezetterhelési díjról szóló törvény, az ott nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

A talajterhelési díjkötelezettség bevallása

4. §

(1) A  talajterhelési díj megállapítása érdekében a kibocsátót - a díjfizetési kötelezettség keletkezéséről, megszűnéséről, a díjalap megállapításához szükséges adatokról, a díjmentességek, a díjkedvezmények mértékéről - bevallási kötelezettség terheli.

(2) Díjfizetési kötelezettség a vízvezeték-hálózatra korábban rákötött ingatlanokon e rendelet hatályba lépésétől keletkezik, a szennyvízcsatorna-hálózatra való rákötés napjáig.

(3) Díjfizetési kötelezettség azzal a nappal szűnik meg, amely napon az ivóvíz szolgáltatás igénybevétele a szolgáltató igazolása alapján megszűnt.

(4) A kibocsátó a díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig bevallást köteles tenni, az önkormányzati adóhatóság fele, a rendelet 1. számú mellékletét képező erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(5) A kibocsátó személyében történő változás, illetve a talajterhelési díj fizetési kötelezettségével kapcsolatos változás esetén a bevallást a tárgyévet követő év március 31-ig kell benyújtani.

A talajterhelési díj előleg megállapítása, a díj megfizetése

5. §

(1) A kibocsátó negyedévenként díjelőleget köteles fizetni - a tárgyévet megelőző év tényleges kibocsátása alapján -, melyet késedelmi pótlék mentesen a negyedév utolsó napjáig fizethet meg.

(2) A kibocsátó a tárgyévet követő év március 31-ig a tárgyévi tényleges kibocsátás alapján számított díj és az (1) bekezdés alapján befizetett negyedéves díjelőlegek összegének különbözetét megfizeti, illetve a túlfizetés összegét a tárgyévet követő év első negyedévi díjelőlegének megfizetésekor beszámítja vagy visszaigényli.

(3) A díjelőleg éves összege:

a.) ha a kibocsátó által benyújtott bevallás 12 hónapnál nem rövidebb időszakra vonatkozik, a tárgyévet megelőző év talajterhelési díj kötelezettségének megfelelő összeg.
b.) ha a kibocsátó által benyújtott bevallás 12 hónapnál rövidebb időszakra vonatkozik, akkor a díjelőleg meghatározása a tárgyévet megelőző év talajterhelési díja egy napra számított átlagának évesítése alapján történik.

(4) A fizetési kötelezettséget a bankszámlával rendelkező kibocsátónak átutalási megbízással, a pénzforgalmi számlával nem rendelkezőknek belföldi postautalványon kell teljesítenie az önkormányzat „Talajterhelési díj” beszedési számlájára.

Talajterhelési díjmentességek és kedvezmények

6. §

(1) Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályban meghatározott egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz, illetve akinél a közcsatorna kiépítésre került, de műszakilag nem áll számára rendelkezésre.

Értelmező rendelkezések

7. §

 E rendelet alkalmazásában:

 1.) egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmény:

olyan létesítmény (építmény), amely a környezeti elemek terhelését csökkentve a települési szennyvizek nem közműves elvezetése-tisztítására és elhelyezésére szolgál, a közműves szennyvízelvezetéssel és – tisztítással egyenértékű környezetvédelmet és életminőséget biztosít. Az egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmény a szennyezőanyagok lebontását energia bevitel nélkül végzi. Technológiai elemei: az oldómedence, a kavics/homokszűrő(k), amelyek összességében lehetővé teszik – a földtani közegbe történő végső kibocsátás esetén – a növényzet és a talaj élővilága számára a tisztított szennyvizek maradék tápanyagtartalmának hasznosítását, vagy a felszíni vizekben történő ártalommentes elhelyezést.

2.) egyedi szennyvíztisztító kisberendezés:

olyan létesítmény (építmény), amely a települési szennyvizek nem közműves elvezetésére-tisztítására és elhelyezésére szolgál, a közműves szennyvízelvezetéssel és -tisztítással egyenértékű környezetvédelmi megoldást biztosít. A szennyezőanyagok lebontását energiabevitel segítségével végző egyedi szennyvíztisztító kisberendezésnek biztosítania kell a szennyvizek szennyezőanyag-tartalmának külön jogszabályban előírt mértékű eltávolítását, akár felszíni víz, akár a földtani közeg a befogadó,

3.) egyedi zárt szennyvíztároló:

olyan létesítmény (építmény), amely egy vagy több, zártan és vízzáróan kialakított medencéből áll; a szennyvizek ártalommentes gyűjtésére és a szennyvízből keletkezõ települési folyékony hulladék időszakos tárolására szolgál; az ebben gyûjtött települési folyékony hulladék ártalommentes elhelyezése a rendszeres elszállítás, a hulladékgazdálkodásra vonatkozó külön jogszabályok szerinti további kezelés után biztosított;

 Átmeneti és záró rendelkezések

8. §

(1) A kibocsátónak a 2004. évi II. félévi várható talajterhelési díjfizetési kötelezettségéről bevallást kell tennie a 2003. évi tényleges kibocsátási adatok alapján.

(2) E rendelet hatályba lépését követően a 2004. évi II. félévi díjat a 2004. szeptember 30-ig benyújtott bevallás alapján egy összegben 2004. december 31-ig kell megfizetni. A 2005. I. negyedévi részletet 2005. március 31-ig kell megfizetni.

9. §

(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

 Pilismarót, 2004. szeptember 30.

 

Benkovics László sk.
polgármester 
Balázs Márta sk.
jegyző

                                                               

                                                                                       

 Kihirdetési Záradék:

Kihirdetve: 2004. szeptember 30.

Balázs Márta sk.

jegyző